Μιλώνταςστο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σημειώνει ότι «παρά τα δομικά προβλήματα που είναι κοινά για τον κλάδο διεθνώς (πχ έλλειψη προσωπικού, πληθωριστικές πιέσεις) αλλά και τα απρόοπτα τα οποία προέκυψαν στην Ελλάδα (πυρκαγιές κλπ), η τουριστική χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά. Το 2023, εξηγεί πως είναι η πρώτη 'κανονική' χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μετά από τρία εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να κρίνουμε και τις επιδόσεις του τουρισμού μας φέτος», συμπληρώνει.
Εστιάζοντας στα τουριστικά μεγέθη του 2023, ο κ. Φραγκάκης αναφέρει ότι «έχουμε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας αλλά και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του έτους που έχουμε ασφαλή στοιχεία. Αντίστοιχα κινήθηκαν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για διακοπές. Κατά συνέπεια είναι μία πολύ καλή χρονιά χωρίς να παραβλέπουμε τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις κάποιων προορισμών μας, σε κάθε περίπτωση όμως "ταμείο" θα κάνουμε στο τέλος του έτους».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορεί η σαιζόν να ξεκίνησε μουδιασμένα λόγω των καιρικών συνθηκών το Μάιο, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες κινήθηκαν με πολύ υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία, η οποία και διατηρήθηκε και μέχρι την 31η Αυγούστου.
«Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό της Μεσογείου, η Ελλάδα εφέτος έδειξε μία πολύ καλή εικόνα η οποία και διατηρείται μέχρι τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σεπτέμβριος κινείται με μέση πληρότητα 70%, ενώ και ο Οκτώβριος θα πάει καλά με την σειρά του», τονίζει ο κ. Τάσιος.
Εστιάζοντας στις περιοχές που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι οι προορισμοί που κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες. Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και Χαλκιδική είναι οι γεωγραφικές περιοχές όπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταγράφουν αφίξεις επισκεπτών.
Σε ό,τι αφορά τα φετινά έσοδα, ο κ. Τάσιος είναι σαφής: Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τα έσοδα του 2019 αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο και για έσοδα της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό μένει να το δούμε».
Η Ελλάδα την δύσκολη τουριστική χρονιά του 2023, λόγω των πυρκαγιών στην Ρόδο, κατάφερε να δείξει καλά αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κατάστασης μετά την φωτιά, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος . Προς επίρρωση των παραπάνω είναι το γεγονός ότι η Ρόδος έχασε 10 μέρες συνολικά, σε ό,τι αφορά την τουριστική σεζόν, ενώ τώρα μιλάμε για πλήρη επαναφορά.
Σε ό,τι αφορά το ταμείο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, εξέφρασε την αγωνία του, για το πως θα διαμορφωθούν στο τέλος του χρόνου τα λειτουργικά τους έσοδα, που όπως εξήγησε, αυτά θα επηρεαστούν από την εκτόξευση της διατροφικής αλυσίδας αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
Ενας επιπλέον παράγοντας που στερεί έσοδα από τα ταμεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παραμένει η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, με τον κ. Τάσιο να αναφέρει ότι περιμένει φέτος να μπει επιτέλους, όπως λέει, ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι μεγάλες αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη αύξηση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά, που ως γνωστό ήδη από τώρα οι ξενοδοχειακές μονάδες κλείνουν τα συμβόλαια με τους διεθνείς οργανωτές ταξιδίων, ο κ. Τάσιος εκφράζει την αισιοδοξία του και για το 2024. Εξηγώντας την παραπάνω διαπίστωση, ο κ. Τάσιος σημειώνει: «Και του χρόνου θα είναι μία χρονιά προσανατολισμένη στο οργανωμένο ταξίδι ( ταξιδιωτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει αεροπορική θέση και ξενοδοχείο). Αυτό ευνοεί να είμαστε αισιόδοξοι για του χρόνου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.