ΠΗΓΗ: tomorrownews.gr / Σάββας Παυλίδης
Θα αποτελούσε το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του πλανήτη ούτως ή άλλως. Όμως, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέτρεψε τις χθεσινές κάλπες στην Γαλλία σε διαδικασία υψίστης σημασίας για το μέλλον όχι απλά της ίδιας της χώρας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Το εισιτήριο για τον β' γύρο κατέληξε στα χέρια του Μανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Επομένως θα έχουμε ένα ''ντεζά βου'' του... τελικού του 2017.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μακρόν
Σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι θετικό ότι η αποχή δεν άγγιξε τα επίπεδα που κάποιοι προέβλεπαν. Θα ήταν απογοητευτικό για μία χώρα του μεγέθους της Γαλλίας, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, οι πολίτες να γύριζαν τη πλάτη τους στην κορυφαία διαδικασία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Δευτερευόντως ο Μακρόν δίχως δεύτερη σκέψη είναι χθες ο μεγάλος νικητής. Οι προηγούμενοι απερχόμενοι Πρόεδροι γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πόσο σημαντικό είναι αυτό που έκανε χθες.
Μετά από πέντε δύσκολα χρόνια, μετά από πολλές προκλήσεις και δοκιμασίες, έπεισε το εκλογικό κοινό να τον βγάλει πρώτο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πρώτο γύρο. Αν κερδίσει και στον δεύτερο, τότε ο Μακρόν θα έχει σπάσει μία... κατάρα 20 ετών. Αυτό διότι τόσα χρόνια μεσολάβησαν από την τελευταία φορά που Γάλλος Πρόεδρος κέρδισε επανεκλογή.
Όλα αυτά σε μία Γαλλία που το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα πιστοποιεί πως το πολιτικό της σύστημα είναι εξαιρετικά ρευστό. Μέσα σε λοιπόν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα εκλογικής συμπεριφοράς, ο Μακρόν έδειξε στεθερότατος.
Οι κερδισμένες εντυπώσεις του Μελανσόν
Ο υποψήφιος της αντισυστημικής αριστεράς είναι αναμφίβολα από τα πρόσωπα της βραδιάς. Έχει λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους υποψηφίους που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Πέραν αυτού, εκπροσωπεί μία κρίσιμη εκλογική δεξαμενή. Αυτήν της κεντροαριστεράς. Να σημειώσουμε επίσης πως ο Μελανσόν είχε χθες τα υψηλότερα ποσοστά στους νέους, των οποίων η ψήφος είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Φυσικά ο ίδιος γνωρίζει κάτι που στην Ελλάδα δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Ότι δηλαδή οι ψηφοφόροι της αντισυστημικής αριστεράς και οι ψηφοφόροι της άκρας δεξιάς, ενδεχομένως να έχουν ένα κοινό τόπο δράσης. Να συνδέονται δηλαδή με ένα συγκοινωνούν δοχείο. Γι’ αυτό το λόγο τέσσερις φορές χθες σχεδόν παρακάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν στην Μαρίν Λεπέν ούτε μία ψήφο.
Ο νέος ρόλος της Λεπέν στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας και το ''σωσίβιο'' του Ζεμούρ
Σε περιόδους μη κανονικότητας και σε διαστήματα κρίσεων, διαχρονικά τα άκρα αποκτούν λόγους ύπαρξης. Η αβεβαιότητα που έχει πανευρωπαϊκά προκληθεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προσφέρει σε πολιτικούς – όπως η Λεπέν και ο Ζεμούρ – την δυνατότητα να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο.
Ο Ερίκ Ζεμούρ αποτελεί το «σωσίβιο» της Λεπέν. Πέραν του γεγονότος πως η επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος γνωρίζει πως παίρνει «προίκα» στον β’ γύρο το 7% που έλαβε ο Ζεμούρ στην χθεσινή μάχη, καταφέρνει μέσω του ιδίου να αναδεικνύει ένα περισσότερο μετριοπαθές προφίλ. Η γαλλική κοινή γνώμη βλέπει στο δικό του πρόσωπο την έννοια της ακροδεξίας, με αποτέλεσμα η ίδια – στην σύγκριση μαζί του – να αναδεικνύει ένα προφίλ περισσότερο μετριοπαθές.
Κάτι που έχει συνειδητοποιήσει πως το έχει ανάγκη. Άλλωστε στόχος της αυτή την πενταετία που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές, ήταν να μπορέσει να διευρύνει το εύρος επιρροής της. Να μην αποτελεί δηλαδή μία υποψήφια αποκλειστικά και μόνο για ακροδεξιούς ψηφοφόρους, αλλά να είναι η επιλογή ακόμα και εκείνων που ασπάζονται την έννοια της κεντροδεξιάς γενικότερα. Ουσιαστικά παρατηρούμε μία Λεπέν με μεγάλες διαφορές - σε ότι αφορά το επικοινωνιακό σκέλος - σε σύγκριση με το 2017.
Η αριθμητική του β' γύρου, οι 15 μέρες που έρχονται και το δώρο το Μελανσόν
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα κριθεί σε μία σειρά από παράγοντες. Κατ’ αρχάς οι 15 μέρες μέχρι τις κάλπες είναι μία εξαιρετικά μεγάλη περίοδος. Πολλά μπορούν να συμβούν, ειδικά λόγω των συνθηκών που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Ποιος μπορεί να αποκλείσει πως μία εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας ενδέχεται να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα; Επομένως οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε σχέση με τις προβλέψεις μας.
Σίγουρα ο Μακρόν είναι το φαβορί. Έχει πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στον α’ γύρο από αυτό του 2017. Επίσης, όπως είπαμε, υψίστης σημασίας είναι το κάλεσμα του Μελανσόν να μην ψηφιστεί στον β’ γύρο η Μαρίν Λεπέν. Με απλά μαθηματικά, αν 2/3 ψηφοφόρους του μετακινηθούν στον Μακρόν, τα Ιλίσια Πεδία θα έχουν για άλλα πέντε χρόνια τον ίδιο κάτοικο.
Πολλά θα κριθούν και από την καμπάνια του νυν Προέδρου μέχρι τις 24 Απριλίου. Για τον α' γύρο, ο Μακρόν επέλεξε να μην ανεβάσει τους τόνους. Με αφορμή τις τραγικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, κράτησε δυνάμεις και εφόδια για τον β' γύρο. Εκεί σίγουρα θα μετρήσει η μάχη των εντυπώσεων και τα όσα θα αναλύσουν οι δύο υποψήφιοι.
Αυτό που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα, είναι οι αναφορές του Μακρόν στην γαλλική οικονομία. Όπως επίσης και η πρωτοβουλία του για αλλαγή πολιτικής ολόκληρης της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Σε κανέναν Γάλλο και σε καμία Γαλλίδα δεν άρεσε η ιδέα να αποτελεί ''έδρα'' των ευρωπαϊκών αποφάσεων το Βερολίνο.
Ο Μακρόν εδώ και μία πενταετία έχει δείξει πως και θέλει και μπορεί να μετατρέψει το Παρίσι στο ''στρατηγείο'' των αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου.