Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθούν να βαδίζουν οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας. Λίγες ημέρες μετά την απειλή του Κρεμλίνου για διακοπή των διπλωματικών επαφών των δύο πλευρών με αφορμή τον χαρακτηρισμό ως εγκληματία πολέμου που απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί τη Ρωσία με σαφή, ξεκάθαρο, όσο και επίσημο τρόπο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, ήταν η σειρά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, να στραφεί εναντίον των δυνάμεων της Μόσχας, ενώ δεσμεύτηκε για τη λογοδοσία των ενόχων:
«Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογεί πως μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών. Όπως με κάθε εκτίμηση για ένα έγκλημα, ένα δικαστήριο με σχετική δικαιοδοσία είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγει με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων».
Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη, Τζον Σάλιβαν, προχωρώντας σε έμμεσες απειλές για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν απαράδεκτο και ασυγχώρητο ατόπημα και σημειώνοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους ενέργειες οδηγούν τις σχέσεις των δύο χωρών στα πρόθυρα της ρήξης.
Η Μόσχα έστρεψε τα πυρά της και εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου(ΔΠΔ) σχετικά με την έρευνες για πράξεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εναντίον της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία. Με εντολή του Πούτιν αποσύρθηκε η υπογραφή της Ρωσίας από το καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ, καθιστώντας αδύνατη πλέον τη δίωξη Ρώσων, πέρα από εκείνους που έχουν συλληφθεί σε κράτη που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του οργανισμού.