ΠΗΓΉ: tomorrownews.gr / Σάββας Παυλίδης
Είναι αδιαμφισβήτητο πως από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είχε υπάρξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο που να έγινε σε τόσο καλό κλίμα.
Επί της ουσίας χθες δεν ήταν ένα τετ-α-τετ ''ρουτίνας''. Αλλά μία ευκαιρία να περάσουν αμφότεροι το μήνυμα πως για το επόμενο διάστημα μπαίνει νερό στο κρασί και των δύο πλευρών. Οι διπλωματικοί συμβολισμοί που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι πολλοί. Η ενδυμασία, ο χαλαρός διάλογος, και φυσικά το γεγονός πως γευμάτισαν και δεν συζήτησαν απλώς.
Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι πως η Ελλάδα διαχρονικά επιδιώκει τέτοιο κλίμα. Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν ευθύνονταν για το γεγονός πως οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη είχαν διακοπεί. Άλλωστε σχεδόν 2.5 χρόνια τώρα η Τουρκία έχει αφιερωθεί σε έναν διαγωνισμό... προκλήσεων εις βάρος της χώρας μας.
Όπως φαίνεται, ο Ερντογάν έλαβε την απόφαση να βάλει άνω τελεία. Και επεδίωξε να το επικοινωνήσει αυτό προς τα έξω όσο πιο χαρακτηριστικά γινόταν. Γι' αυτό και το... προσκλητήριο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Γεννάται φυσικά ένα ερώτημα: τι έπεισε τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει τακτική και να επιδιώξει να βελτιώσει το κλίμα συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας;
Είναι προφανές πως οι διεθνείς εξελίξεις έχουν αποδείξει κάτι στον Ερντογάν. Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη και συνολικά η Δύση έχουν αντιδράσει στην ρωσική εισβολή, καταδεικνύει στον Ερντογάν το τι θα συνέβαινε εις βάρος της χώρας του αν αποφάσιζε να εφαρμόσει τις απειλές του. Η ρωσική οικονομία, στο βωμό της εισβολής στην Ουκρανία, θυσιάζεται ολοκληρωτικά. Θα άντεχε κάτι αντίστοιχο και η Τουρκία; Σίγουρα όχι, και ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά αυτό.
Επομένως πλέον αντιλαμβάνεται πως πρέπει να βάλει... στο συρτάρι τα μεγαλεπήβολα πλάνα της λεγόμενης ''Γαλάζιας Πατρίδας'' και να ασχοληθεί περισσότερο με την διπλωματία. Ήδη η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση, και δεν είναι περίοδος για μεγάλα ρίσκα. Άλλωστε η Τουρκία δεν είναι Ρωσία. Αλλά και η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Αν η Δύση αντέδρασε έτσι για την εισβολή σε ένα κράτος που δεν είναι, ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθίσταται σαφές πόσο πιο σκληρή απάντηση θα είχε υπέρ μίας χώρας σαν την Ελλάδα.
Άξιο αναφοράς είναι κάτι ακόμα. Το προσεχές καλοκαίρι, ο Τούρκος πρόεδρος το έχει ''κυκλώσει'' στο ημερολόγιο του. Αιτία το γεγονός πως η χώρα του έχει μεγάλη ανάγκη μία ισχυρή τουριστική σεζόν, σε μία προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία. Για να συμβεί αυτό, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία απαιτείται ένα ''moratorium'', το οποίο θα οδηγήσει σε σταθερότητα.
Συμπερασματικά λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως και τυπικά από χθες οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε νέα βάση. Το άγνωστο βέβαια είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό το καλό κλίμα. Εντούτοις είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο το γεγονός πως δύο κράτη με τόσες διαφορές διαχρονικά, δείχνουν κατά τη διάρκεια μίας περιόδου έντονης ανασφάλειας γεωπολιτικά πως έχουν την διάθεση να συζητήσουν.