Κυβερνητική κρίση φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, σύμφωνα με την “Deutsche Welle”, με αφορμή την κήρυξη ως ανεπιθύμητων προσώπων και την επικείμενη απέλασή τους από το καθεστώς Ερντογάν των πρεσβευτών δέκα χωρών λόγω της δήλωσής τους για απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου , πολιτικού κρατούμενου, Οσμάν Καβάλα .
Όπως μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, ο υπουργός Εξωτερικών , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να απείλησε με παραίτηση τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν υλοποιηθεί η αποπομπή των πρεσβευτών από την Άγκυρα.
Μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, φέρεται να ζήτησε την επανεξέταση του θέματος από τον Τούρκο πρόεδρο σε κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο υπουργείο Εξωτερικών σε περίπτωση που οι δέκα πρεσβευτές, μεταξύ των οποίων και των Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, κηρυχθούν τελικά ανεπιθύμητοι στην Τουρκία, όπως αναφέρει η “Deutsche Welle”, χωρίς όμως να κατονομάζει την πηγή της.
Πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως ασκήθηκαν και από άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει σε διπλωματικό επίπεδο μια τέτοια απόφαση.
Την ανυποχώρητη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι σε θέματα Διεθνούς Δικαίου επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση των διαφωνιών μέσω του διαλόγου:
«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να προωθούμε το Κράτος Δικαίου, να προωθούμε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διευκρινιστική δήλωση εκ μέρους δυτικών πρεσβειών -εκτός Γαλλίας και Γερμανίας- είχε ως μοναδικό στόχο να αποσαφηνίσει ότι η δήλωση της 18ης Οκτωβρίου συνάδει με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία επί των κοινών προτεραιοτήτων μας και, όπως με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο για την επίλυση τυχόν διαφωνιών. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Ο Τούρκος αντιπολιτευόμενος επιχειρηματίας, Οσμάν Καβάλα, είναι φυλακισμένος από τα τέλη του 2017 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες αφενός για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων τον Μάιο του 2013 στην Τουρκία, οι οποίες ενώ είχαν ξεκινήσει ως διαμαρτυρία για την ανοικοδόμηση εμπορικού κέντρου στο χώρο του πάρκου Γκεζί, μετατράπηκαν σε ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας τον χαρακτήρα ευρύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αφετέρου για εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, είχαν κληθεί για παροχή εξηγήσεων και διευκρινίσεων μετά την έκκληση που απηύθυναν για την απελευθέρωση του Καβάλα.
Τον κλοιό γύρω από τον Ερντογάν για το θέμα έσφιξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ηγεσία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει την απελευθέρωση του κρατουμένου, επικαλούμενη έλλειψη εύλογων υποψιών για την τέλεση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν προχωρήσει στην αποφυλάκιση.