Ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις
Υπό το βάρος τόσο της υπογραφής αμυντικών συμφωνιών της Αθήνας με Παρίσι και Ουάσινγκτον, όσο κυρίως της ενίσχυσης της ελληνικής αεροπορίας με τα μαχητικά “Rafale”, η Τουρκία επιχειρεί να πραγματοποιήσει ρελάνς στους αιθέρες με την αγορά αεροσκαφών F-16 Viper από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται στην πραγματικότητα για την αντιστάθμιση του ποσού του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει η τουρκική κυβέρνηση για την αγορά των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, πρόγραμμα όμως από το οποίο ο Μπάιντεν απέκλεισε τη γειτονική χώρα μετά την επιμονή του Ερντογάν, παρά την αμερικανική αντίδραση, για την προμήθεια του αντιαεροπορικού στυστήματος S-400 από την Ρωσία.
Ακολουθώντας μάλιστα ένα παιχνίδι εντυπώσεων ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει το ενδεχόμενο για την αγορά των F-16 ως αμερικανική πρόταση και ενώ το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα είχε καταθέσει το αίτημα για αγορά σαράντα μαχητικών αεροσκαφών και ογδόντα "εργαλειοθηκών" εκσυγχρονισμού για μέρος των υπαρχόντων «φτερών» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρηση για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη δυτική Αφρική, ο «Σουλτάνος» μίλησε ευθέως για αμερικανική πρόταση:
«Έχει γίνει μία πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους μας για τα F-35 και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυτή την πρόταση ως αντάλλαγμα. Ως προς αυτό, είπαμε ότι θα προβούμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να ανταποκριθούμε στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας».
Παράγοντα που αναμένεται να δυσχεράνει πάντως την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η επιδείνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Η αγορά των S-400, που επέφερε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, δεν ήταν παρά η κορυφή της λίστας με τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια, με τον Ερντογάν να εμφανίζεται αδιάλλακτος όπως φάνηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου απέκλεισε το ενδεχόμενο υπαναχώρησης στο θέμα των πυραύλων και τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών της χώρας του με την Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α., Ρόμπερτ Μενέντεζ, εμφανίστηκε αντίθετος στο να δώσουν οι δύο χώρες τα χέρια:
«Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS