Χαμόγελα ικανοποίησης προκάλεσε στην ελληνική κυβέρνηση η θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας της χώρας μας με τη Γαλλία, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σχολιάζοντας την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας διετούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών και υπογράμμισε τη σημασία του άρθρου 2, που αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στη συμφωνία), πάντα συμβατή με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα:
«Είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Ουσιαστικά χτίζει και πηγαίνει αρκετά πέρα από το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο αφορά το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ μιλάμε για μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρέχει πλέον αμυντική ομπρέλα στη χώρα μας. Αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στη συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου ένα χρόνο ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Στο θέμα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φαίνεται να ανοίγει ξανά βρίσκοντας ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και σφοδρούς πολέμιους, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε τη θέση της χώρας μας για εμβάθυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας. Υπογράμμισε την ανάγκη της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κοινότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιότητας και ασφάλειας, χωρίς τη συνδρομή τρίτων χωρών.
Θετικά είναι εξάλλου και τα μηνύματα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται σε πολύ καλό κλίμα.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, προχώρησε επίσης και σε μια αποτίμηση των συναντήσεων και των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ:
«Στο επίκεντρο των επαφών αυτών βρέθηκαν τρία βασικά σημεία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας και οι κοινές αξίες, και οι κοινές προκλήσεις ή περιοχές που μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσουν αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή τους, αλλά και στην Ευρώπη. Στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση, εξετάσθηκαν εις βάθος οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, κάτι που εξάλλου έκανε και στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στους οποίους μάλιστα έδειξε ένα χάρτη με την περιοχή όπου έγινε η παρενόχληση του σκάφους με σημαία Μάλτας, “Nautical Geo”, από τουρκικό πολεμικό σκάφος».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις ενέργειες προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μία θέση ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2925-26. Στο πλευρό της χώρας μας τάχθηκε ήδη η Κόστα Ρίκα, η οποία μέσω ρηματικής διακοίνωσης που απέστειλε στο υπυργείο Εξωτερικών, ενημέρωσε για την απόφασή της να στηρίξει μονομερώς την ελληνική υποψηφιότητα