Αρνητικός στο ενδεχόμενο διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και με τη συνήθη αδιάλλακτη στάση της λύσης των δύο κρατών εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Τι είπε για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Ακολουθώντας τη συνήθη προκλητική ρητορική και με περίσσιο θράσος σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους της βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τάχθηκε ενάντια στον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υποστήριξε την αμετακίνητη στάση της Άγκυρας για δημιουργία δύο κρατών στη Μεγαλόνησο:
«Πλέον μια εποχή έκλεισε και μια νέα άρχισε. Στην Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε στην ατζέντα μια νέα, ρεαλιστική και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα πρόταση. Ζήτησε την κυριαρχική ισότητα που κέρδισε το 1960 και την εκπροσώπηση του ίσου διεθνούς στάτους. Δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλο τον κόσμο ότι οι διαπραγματεύσεις από δω και πέρα μπορούν με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουν. Μια μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να υπάρξει σε αυτό το πλαίσιο. Καλώ για ακόμη μια φορά από εδώ την ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα να αξιολογήσουν καλά αυτή την ευκαιρία. Στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι και κυρίαρχοι λαοί που κατέχουν δύο κράτη. Είτε αναγνωρίζεται είτε όχι, είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Στην Γενεύη για ακόμη μια φορά είδαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί ακόμα να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα, επιπλέον αμφισβητεί κάποιες βασικές παραμέτρους, προσπαθεί να πει αμήν σε μια προσευχή που δεν μπορεί να γίνει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σηκώθηκε από το τραπέζι στην Γενεύη λέγοντας ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, σήμερα απορρίπτει και την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Οι Ελληνοκύπριοι συζητούν μόνο για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα ενσωματώσει τους Τουρκοκυπρίους.
Οι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων προς την Επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας για παραχώρηση των περιουσιών τους στην Αμμόχωστο αυξάνονται. Το άνοιγμα του Βαρωσίου θα γίνει με τρόπο διαφανή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Δεν παραβιάστηκαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε θα παραβιαστούν. Τα βήματα που έγιναν δεν παραβίασαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα».
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ δεν βρήκε κανένα νόημα σε μια τέτοια κίνηση αν προηγουμένως δεν επανεκκινήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων και προανήγγειλε ότι το ψευδοκράτος θα ακολουθήσει τις εξελίξεις, έχοντας τη στήριξη της Τουρκίας, σε περίπτωση που η κυπριακή πλευρά υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος από τον Δεκέμβριο.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS