Η στάση του Ζόραν Ζάεφ έδωσε στην κυβέρνηση την ευκαιρία που έψαχνε ώστε να παγώσει μία συμφωνία με την οποία διαφωνεί
Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήλθε του Μεγάρου Μαξίμου γνώριζε καλά πως ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει μία συμφωνία την οποία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ''πολέμησε'' σθεναρά. Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε νόμος του ελληνικού κράτους, απέκτησε επίσημη και διεθνή αναγνώριση, και αποτελούσε αδύνατη οποιαδήποτε μη εφαρμογή της.
Τελικώς, ο Ζόραν Ζάεφ και η δράση της πολιτικής ηγεσίας της Βορείου Μακεδονίας παρέδωσαν στην κυβέρνηση την ιδανική αφορμή που έψαχνε ώστε να παγώσει την διαδικασία των μνημονίων συνεργασίας των δύο χωρών.
Αποκαλυπτικός επί του θέματος υπήρξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος σε συζήτηση που είχε με μερίδα συντακτών που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, δήλωσε τα εξής:
''Δεν είναι στην προτεραιοποίησή μας. Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δεν επηρεάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι κάτι συνταρακτικό...Το σκέλος που αφορά το FIR ούτως ή άλλως τηρείται''
Με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκ των στελεχών της ΝΔ που ''πολέμησαν'' περισσότερο απ' όλους την συμφωνία.
''Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι μια πάρα πολύ κακή συμφωνία'', τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εν συνεχεία προσέθεσε:
''Εμείς είχαμε πει και προεκλογικά ότι θα την τηρήσουμε, διότι είχαμε εξηγήσει πριν αυτή ψηφιστεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ότι αν ψηφιστεί καθίσταται διεθνής συμφωνία και είναι υποχρεωτική. Και είπαμε θα την τηρήσουμε σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για να μην φέρουμε τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση και όχι γιατί είναι καλή η συμφωνία''