Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο που στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αθήνα στον εξοπλιστικό τομέα.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας μας, καθώς αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Άμυνα και διακοινοβουλευτική σχέση Η.Π.Α. και Ελλάδας 2021».
Στις σελίδες του σχεδίου νόμου, που υπογράφουν οι Γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, επιχειρείται η στήριξη της χώρας μας μέσω της προτεραιότητας η οποία της παρέχεται για την παράδοση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F- 35, στο πλαίσιο μια ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο των δύο κρατών, που στόχο έχει τη σταδιακή απεξάρτηση της Αθήνας από το «άρμα» της Μόσχας στον τομέα των εξοπλισμών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα στην Ελλάδα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα των Η.Π.Α., στην παράταση για μία πενταετία της Συμφωνίας για Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία, καθώς και στην επαναφορά των κονδυλίων που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, μετά την ανακατεύθυνσή τους το 2019 στην οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.
Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινήτρων ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας θα λαμβάνει ετήσια στρατιωτική βοήθεια συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2022 έως το 2026, ενώ επεκτείνεται η διακρατική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών πέραν των ενεργειακών θεμάτων και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του νόμου «East Med Act» και προβλέπει την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Στρατού, καθώς και τη συμπαραγωγή με το Πολεμικό Ναυτικό.
Αν τελικώς το σχέδιο νόμου υπερψηφιστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεσή του στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS