Οι πρόεδροι των Η.Π.Α. και Ρωσίας παραδέχθηκαν τις τεταμένες διμερείς τους σχέσεις, αλλά αναγνώρισαν περιθώρια προόδου
Μια ευρεία σειρά θεμάτων τέθηκε στο τραπέζι της πολυαναμενόμενης και ιστορικής πρώτης Συνάντησης Κορυφής των προέδρων Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.
Οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν μπορεί να εξέφρασαν τις διαφωνίες τους, χαρακτήρισαν ωστόσο τη συνάντησή τους εποικοδομητική.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του η ατζέντα του είναι υπέρ της χώρας του και όχι ενάντια στη Μόσχα, ξεκαθάρισε ότι θα επιβληθούν συνέπειες σε περίπτωση νέας ανάμειξης του Κρεμλίνου στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. και κυβερνοεπιθέσεων, ενώ έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου σε πιθανή απώλεια της ζωής του Αλεξέι Ναβάλνι:
«Όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να κατανοήσει γιατί λέω αυτό που λέω, και γιατί κάνω αυτό που κάνω, και πώς θα αντιδράσουμε σε διαφορετικές ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής. Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι υπέρ του αμερικανικού λαού. Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, την αποκατάσταση των δεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους ανά τον κόσμο, και την προστασία των Αμερικανών. Γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Γνωρίζει ότι θα αναλάβω δράση αν η Ρωσία παρέμβει ξανά στις αμερικανικές εκλογές ή εκδηλωθούν κυβερνοεπιθέσεις. Οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση κατά εγκληματιών που ενέχονται σε επιθέσεις λογισμικού από το έδαφός τους. Του υπέδειξα ότι έχουμε σημαντικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, και το γνωρίζει. Δεν ξέρει ακριβώς ποιες είναι, αλλά είναι σημαντικές. Εάν, πράγματι, παραβιάσουν αυτούς τους βασικούς κανόνες, θα απαντήσουμε. Το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος. Δεν νομίζω ότι επιδιώκει έναν Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως του είπα 'οι γενιές μας απέχουν μεταξύ τους μια δεκαετία. Αυτή δεν είναι μία στιγμή “kumbaya” όπως έλεγαν τη δεκαετία του 60' στις Ηνωμένες Πολιτείες, ας αγκαλιαστούμε και αγαπηθούμε. Αλλά σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, της χώρας σας ή της δικής μου, να είμαστε σε μία κατάσταση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Ένας πιθανός θάνατος του υπ' αριθμόν ένα εχθρού του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, στη φυλακή θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
Θετική ήταν η αποτίμηση της συνάντησης και από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε τη συμφωνία για την επιστροφή των διπλωματών εκατέρωθεν και χαρακτήρισε τον Μπάιντεν έμπειρο ηγέτη. Δεν παρέλειψε φυσικά να μιλήσει για το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων και τον Αλεξέι Ναβάλνι, το όνομα του οποίου αρνήθηκε να αναφέρει:
«Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη Ρωσία. Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις. Πιστεύουμε ότι ο κυβερνοχώρος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Συνολικά, και ειδικά για τις ΗΠΑ, και στον ίδιο βαθμό και για τη Ρωσία. Αντιμέτωπη με κυβερνοεπιθέσεις έρχεται και η Ρωσία. Το συναντάμε αυτό κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, δέχθηκε επίθεση ένα από τα συστήματα υγείας σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της Ρωσίας. Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι αυτό το έργο συντονίζεται. Στις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να το οργανώσει ή να το εξετάσει. Το μόνο που κάνουν είναι να κάνουν υπαινιγμούς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε σε αυτό, επί της αρχής, η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτό. Αυτό το άτομο ( Αλεξέι Ναβάλνι) γνώριζε ότι παραβίασε το νόμο της Ρωσίας. Γνώριζε πολύ καλά ότι είναι καταζητούμενος, παρόλα αυτά επέστρεψε στη Ρωσία και σκόπιμα ήθελε να συλληφθεί. Έκανε αυτό που ήθελε να κάνει».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS