Σε ένδειξη των καιρών, τα τουρκικά σχολικά βιβλία είναι εκείνα που αντικατέστησαν αυτά της Σαουδικής Αραβίας και βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο όσων αγωνίζονται κατά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας στα σχολικά προγράμματα μουσουλμανικών κρατών.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση 28 τουρκικών βιβλίων, το εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της χώρας, το οποίο κάποτε ήταν ένα μοντέλο κοσμικότητας που δίδαξε την εξέλιξη, το πολιτιστικό άνοιγμα, την ανοχή έναντι των μειονοτήτων και την κουρδική π.χ. ως μειονοτική γλώσσα, αντικατέστησε σταθερά και συνεχώς αυτές τις έννοιες με έννοιες του τζιχάντ , του μαρτυρικού θανάτου στη μάχη, και μιας νεοοθωμανικής και παντουρκικής εθνοθρησκευτικής κοσμοθεωρίας.
Η έκθεση του ισραηλινού ερευνητικού ιδρύματος Ινστιτούτο Παρακολούθησης της Ειρήνης και της Πολιτικής Ανοχής στη Σχολική Εκπαίδευση (Impact-se) και της Βρετανικής Εταιρείας Χένρυ Τζάκσον, επιβεβαίωσε ότι τα πρόσφατα σχολικά προγράμματα - σε μια χώρα του ΝΑΤΟ που εδώ και καιρό φιλοδοξεί να προσχωρήσει στην ΕΕ - περιλαμβάνουν αντι-αμερικανικά και αντι-αρμενικά μηνύματα, δείχνουν «συμπάθεια για τα κίνητρα του ISIS και της Αλ Κάϊντα», εστιάζονται αποκλειστικά στις σουνιτικές μουσουλμανικές διδασκαλίες και αντικαθιστούν μαθήματα όπως τα κουρδικά με θρησκευτικά μαθήματα, παρόλο που οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν το 15-20% του τουρκικού πληθυσμού.
Όπως αναφέρει η έκθεση τα σχολικά βιβλία προωθούν έννοιες όπως η «Τουρκική παγκόσμια κυριαρχία» και τα τουρκική ή οθωμανικά «Ιδανικά της Παγκόσμιας Τάξης». «Η εκπαίδευση είναι ο πρωταρχικός πυλώνας στις προσπάθειες του Ερντογάν να καλύψει τη χώρα στον μανδύα της Σαρία ... Το Υπουργείο Παιδείας πιέζει τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις συντηρητικές ισλαμικές πρακτικές στα δημόσια σχολεία», σχολίασε ο μελετητής της Τουρκίας Σόνερ Κάγκαπταϊ σχετικά με την μελέτη.
Η μελέτη κυκλοφόρησε καθώς η Τουρκία προσπαθούσε να καλλιτερεύσει τις σχέσεις της με τα κράτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Ισραήλ, που πλήττονται από την επιθετικότητα της Άγκυρας στη Λιβύη, τη Συρία, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν μίλησε πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν πριν από ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είχε προγραμματιστεί να συζητήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου η ΕΕ απέκλεισε σχέδια για μαύρη λίστα ανώτερων στελεχών της Τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) σε αντίποινα για την τουρκική γεώτρηση φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η έκθεση είναι πιθανό να προσθέσει σκεπτικισμό σχετικά με ένα σχέδιο δράσης 11 σημείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρόσφατα αποκάλυψε ο Ερντογάν και το οποίο, είπε, ότι θα ενισχύσει τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Και αυτά παρόλο που ο Ερντογάν έχει υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και συνέλαβε χιλιάδες με συχνά αδίστακτους ισχυρισμούς από τότε που απέτυχε το δήθεν «στρατιωτικό πραξικόπημα» του 2016. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία κατατάσσεται σήμερα σαν μία από τις μεγαλύτερες φυλακές δημοσιογράφων στον κόσμο.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε επίσης πρόσφατα αρκετούς αξιωματούχους του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), λίγες μέρες αφότου ένας ανώτερος εισαγγελέας ζήτησε τη διάλυση του κόμματος για δήθεν δεσμούς με Κούρδους μαχητές. Το Κοινοβούλιο εξάλλου απέλυσε επίσης έναν βουλευτή του HDP, υπονομεύοντας έτσι την προσπάθεια του Ερντογάν να πείσει ότι ακολουθεί τις αξίες που προβάλλει η Ευρώπη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν. Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, έχει κρατήσει τον Ερντογάν σε απόσταση, αποφεύγοντας π.χ. να του αποστείλει την συνηθισμένη εθιμοτυπική πρόσκληση σε αρχηγούς σημαντικών ή συμμαχικών κρατών.
Οι επικριτές συνδέουν την οπισθοδρόμηση στα τουρκικά σχολικά βιβλία με τις ισλαμιστικές τάσεις του Ερντογάν και την υποστήριξή του στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει πλέον την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη μετά την εκδίωξή της από την Αίγυπτο το 2013. Το γεγονός ότι η Τουρκία προειδοποίησε πρόσφατα τα πρόσωπα της Αδελφότητας και τα σχετικά με αυτήν μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη να περιορίσουν τη ρητορική τους, δεν θα πείσουν ούτε την Αίγυπτο, ούτε τα κράτη του Κόλπου αλλά και ούτε το Ισραήλ ότι ... άλλαξε ο Μανωλιός.
Ο Ερντογάν περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Οι προσπάθειές του να καλλιτερεύσει τις διαφορές του με τους επικριτές του απειλούν να υπονομεύσουν το όνειρό του να γίνει ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου σε ανταγωνισμό με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ιράν και την Ινδονησία. Ο αναπροσανατολισμός του σχολικού προγράμματος στην Τουρκία εξυπηρετεί τον στόχο του να γεννηθεί μέσα από αυτό μια «θρησκευόμενη γενιά» νέων στο εσωτερικό της χώρας και να αναδειχθούν η Τουρκία και ειδικά ο ίδιος διεθνώς.
Η ιδέα ότι το τζιχάντ είναι πλέον μέρος του τουρκικού σχολικού προγράμματος και ότι ο μαρτυρικός θάνατος στη μάχη δοξάζεται, μπορεί να μην εκπλήσσει γενικά, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον καλά ποιός είναι ο Ερντογάν… Αλλά να βλέπουμε αυτά σε σχολικά βιβλία είναι αρκετά σοκαριστικό. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει μεταξύ άλλων απολύσει περίπου 21.000 εκπαιδευτικούς και συνέλαβε μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS