Ιδιαιτέρως επικριτική αναφορά για τις πιέσεις που ασκούνται προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τον περιορισμό των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και την άρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάκλης
Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Η ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία, αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, σημειώνοντας την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, καταγράφοντας συγχρόνως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μειονότητες όπως Ελληνορθόδοξοι, Αρμένιοι και Εβραίοι σχετικά με τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι Η.Π.Α. υπογραμμίζουν τις συστηματικές διακρίσεις που υφίστανται και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες σχετικά με τη λειτουργία των χώρων λατρείας, αλλά και τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται για τα περιουσιακά τους στοιχεία που απαλλοτριώθηκαν.
Στις γραμμές της έκθεσης καταγράφεται επίσης και η διαρκής αρνητική στάση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά τις πιέσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Χάλκη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Οι θρησκευτικές μειονότητες ανέφεραν και πάλι δυσκολίες στο άνοιγμα ή στη λειτουργία οίκων λατρείας, στην επίλυση κτηματικών και περιουσιακών διαφορών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για τη λήψη της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται για περιουσιακά στοιχεία, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από την κυβέρνηση. Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει εκπαίδευση στους σουνίτες μουσουλμάνους κληρικούς, την ίδια στιγμή που συνέχισε να περιορίζει την εκπαίδευση κληρικών από τις άλλες θρησκευτικές ομάδες. Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση για δημόσια, ιδιωτικά και θρησκευτικά σχολεία που διδάσκουν το Ισλάμ. Δεν το έκανε για τα μειονοτικά σχολεία των κοινοτήτων που αναγνωρίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης, εκτός από την καταβολή των μισθών για μαθήματα που διδάσκονται στα τουρκικά, όπως η τουρκική λογοτεχνία. Οι μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες χρηματοδότησαν όλες τις άλλες δαπάνες τους μέσω ιδιωτικών δωρεών».
Καταλήγοντας στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπαρτμεντ σημειώνει ότι δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυσόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, που διοικεί το κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS