Όρους για τη συνέχιση των συνομιλιών έθεσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους. Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη, δεν παρατάει την προσπάθεια δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τον «τορπιλισμό» των συνομιλιών στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επιχείρησε η τουρκική πλευρά.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά των πέρας των διεργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έριξε το μπαλάκι για την αποτυχία στη στάση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας κατηγορώντας την για έλλειψη προτάσεων στο τραπέζι των συνομιλιών:
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος. Υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών. Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων να είναι αβέβαιο. Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Όρους για τη συνέχιση των συνομιλιών έθεσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εμφάνισε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης κατά το δοκούν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό παρωχημένες:
«Θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έγραψε ιστορία με την κατάθεση για πρώτη φορά εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη πρότασης για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί. Οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε σκληρή απάντηση στις τουρκικές προθέσεις, απειλώντας με αποχή από νέες επικείμενες συνομιλίες υπό τα Ηνωμένα Έθνη, στην περίπτωση που επιχειρηθεί να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα από την πλευρά της Άγκυρας, ενώ υπογράμμισε την άψογη και σαφέστατη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες:
«Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης, θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, όχι εξαιτίας του ίδιου, αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς Γενικού Γραμματέα, αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία. Η στάση του κ. Γκουτιέρες προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφέστατη και άψογη».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περιέγραψε τη στάση της χώρας μας στη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης και απέδωσε την αποτυχία στην αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της τουρκικής πλευράς:
«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίσαμε ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».
Τη συνέχιση των προσπαθειών του για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με γνώμονα την ειρήνη και την ευημερία των δύο κοινοτήτων της Μεγαλονήσου εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, θέτοντας χρονικό ορίζοντα για την επανάληψη των συνομιλιών:
«Δεν εγκαταλείπω. Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή: Να δώσω μάχη για την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που αξίζουν να ζουν με ειρήνη και ευημερία μαζί. Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατάω. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS