H τουρκική κρατική Ziraat Bank υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία με την κινεζική Exim Bank, για δάνειο 400 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Άγκυρα, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες από περίπου 1.000 Ουγούρων στην Κωνσταντινούπολη.
Η Sabah, φιλοκυβερνητική εφημερίδα, στο ρεπορτάζ της γράφει ότι η συμφωνία συνήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ziraat "να επεκτείνει την επιτυχημένες συνεργασίες της σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές".
Το δάνειο θα δοθεί από την κινεζική Exim Bank σε δύο ξεχωριστές δόσεις, 320 εκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμυρίων κινεζικών γιουάν (80 εκατομμύρια δολάρια) και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας "θα ενισχύσει το εμπόριο σε τοπικό νόμισμα".
Το δάνειο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών που ασχολούνται με το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας, αναφέρει η Ziraat.
"Η συμφωνία είναι ένας σημαντικός δείκτης της εμπιστοσύνης που έχουν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί κύκλοι και οι επιχειρηματικοί εταίροι τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην Ziraat Bank", λέει η τράπεζα.
Η τράπεζα, με αυτή τη συμφωνία δανείου και τη βιώσιμη έκδοση ευρωομολόγου, παρέχει χρηματοδότηση συμβατή με τους στόχους προστιθέμενης αξίας, εξαγωγών και βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης της Τουρκίας.
Η συμφωνία δανείου είναι ένα άλλο ορόσημο που επιτεύχθηκε σε στενή συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες μετά τη διμερή συμφωνία δανείου ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας το 2017.
Η συμφωνία συνήφθη μετά την επίσημη συνάντηση του Γουάνγκ Γι με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούογλου και αργότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 25 Μαρτίου, η οποία έρχεται στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Κίνας και της Τουρκίας σχετικά με τη μεταχείριση της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζάνγκ.
Η μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα προκάλεσε διεθνή καταδίκη, ενώ ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 1 εκατομμύριο Ουιγούροι φυλακίστηκαν αυθαίρετα σε ένα δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης. Υπήρξαν επίσης αναφορές για αναγκαστική αποστείρωση, συστηματικά βασανιστήρια και βιασμούς.
Η Τουρκία, η οποία υπήρξε προορισμός για χιλιάδες Ουιγούρους να εγκαταλείψουν την Κίνα λόγω των κοινών πολιτιστικών τους δεσμών και φιλοξενεί περίπου 50.000 Ουιγούρους, ενώ έχουν υπάρξει πολλές αναφορές ότι Ουιγούροι βρίσκονταν μεταξύ των εξτρεμιστικών ομάδων που πολεμούσαν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών ή τζιχαντιστικών ομάδων στον πόλεμο της Συρίας. Τελευταία, η Τουρκία έχει σταματήσει τους λεονταρισμούς εναντίον της Κίνας, όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα, εξαιτίας της οικονομικής εκστρατείας του Πεκίνου.
Μια συνθήκη έκδοσης κρατουμένων Τουρκίας-Κίνας που υπεγράφη το 2017 και αναμένει ακόμη την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο, οδήγησε σε φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει τους Ουιγούρους που ζουν στην Τουρκία, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισε πρόσφατα μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα αποκαλεί "γενοκτονία" τη δράση της Κίνας εναντίον των Ουιγούρων.
ΠΗΓΗ: capital.gr