Απαισιόδοξος ο υπουργός Εξωτερικών για την πορεία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία
Την απαισιοδοξία του σχετικά με την πορεία των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Άγκυρας, μετά τον νέο απόπλου του υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» από το λιμάνι της Σμύρνης προς στα νερά του κεντρικού Αιγαίου, την προκλητική ρητορική των γειτόνων, αλλά και τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από τη νήσο Παναγιά και το Αγαθονήσι, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, κατηγόρησε τη γείτονα χώρα για υιοθέτηση αναθεωρητικών επεκτατικών πολιτικών που δυσχεραίνουν την πορεία του διαλόγου:
«Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών. Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων, δεν θεραπεύει όμως τα αίτια. Ιδίως, όταν αυτά συνίστανται σε εδραιωμένες αναθεωρητικές, επεκτατικές πολιτικές επιλογές μιας πλευράς, οι οποίες προσκρούουν στη στέρεη αποφασιστικότητα μη απεμπόλησης κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων της άλλης. Αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου θα ήμουν, εάν είχαμε κοινό νομικό πλαίσιο αναφοράς, δηλαδή τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας με την προσχώρηση της Τουρκίας σε αυτήν».
Σε ομιλία του νωρίτερα από το βήμα της Βουλής είχε τονίσει ότι η χώρα μας δεν θα πέσει θύμα του συνδρόμου Παβλόφ που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα :
«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ. Αντιδρά όπως και όταν πρέπει και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για προφανείς λόγους».
Επικοινωνία προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, είχε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών με τους ομολόγους του Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στους ομολόγους του στο περιθώριο ομιλίας του στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των συμμάχων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποτελούν αυτονόητη αρχή.