Καμία πρόκληση δεν θα δεχθεί η χώρα μας και φυσικά καμία υποχώρηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Καμία απολύτως διάθεση να υποχωρήσει σε όσα ιεραρχεί ιδιαιτέρως ψηλά δεν δείχνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε πρόσφατη τοποθέτηση του.
Όπως έχει καταστεί γνωστό, Ελλάδα και Τουρκία στις 25 Ιανουρίου θα καθίσουν σε κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων προ χάρη των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα, με τις δύο χώρες έπειτα από μία περίοδο έντονων διαφορών, να αποφασίζουν για πρώτη φορά να αρχίσουν την τέλεση ενός τυπικού για αρχή διαλόγου.
Η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει διακοπεί από το 2016, με ευθύνες της Τουρκίας. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019 όταν και ανέλαβε ηνία της χώρας, ήταν ο διάλογος αυτός να ξεκινήσει ξανά, αλλά υπό όρους.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και σχεδόν 1,5 χρόνο από τις εκλογές που κέρδισε, Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, ειδικότερα μετά τα όσα μεσολάβησαν σε Έβρο και Αιγαίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Οδεύοντας προς τις Διερευνητικές, Ελλάδα κρατά «μικρό» καλάθι. Αυτό διότι ακόμα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις της Τουρκίας. Προ ολίγων μηνών η Άγκυρα διαμήνυε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα δεχόταν καν να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και σήμερα η Άγκυρα προτείνει έναρξη διαλόγου, αφήνοντας μάλιστα και ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα προσωπικό τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ηγετών.
Πρόκειται λοιπόν για μία αλλαγή στάσης που οφείλεται στο γεγονός πως ο Ερντογάν αισθάνεται στριμωγμένος και απομονωμένος, ή θα αποτελέσει μία εκ των αγαπημένων του παγίδων;
Οποιαδήποτε και αν είναι η πρόθεση του, η Ελλάδα δεν σκοπεύει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δικούς του όρους. Αντιθέτως, αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν, τοποθετεί ορισμένες κόκκινες γραμμές, οι οποίες αν παραβιαστούν, θα τινάξουν τις συζητήσεις στον αέρα.
Άλλωστε, όπως κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν, η Τουρκία είναι αυτή που έχει περισσότερο ανάγκη έναν αποτελεσματικό και δομημένο διάλογο με την Ελλάδα, μιας και η δική της θέση στο διεθνές στερέωμα απειλείται.