Στο σημερινό ''Γράμμα από το Υπερπέραν'' θέτουμε επί τάπητος το τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει το αμυντικό της προφίλ
Παρ' όλη την κρίση της τουρκικής οικονομίας, ο Ερντογάν συνεχίζει να χαϊδεύει και να υπόσχεται στην αμυντική του βιομηχανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του σουηδικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη SIPRI η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των ανερχόμενων εξαγωγικών κρατών πολεμικού υλικού. Η διεύρυνση και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται στο επίκεντρο μίας μεγάλης στρατηγικής και μίας συνεχόμενα αυξανόμενης επιθετικής εξωτερικής πολιτικής.
Το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο της τον στρατό. Μεταξύ 2015 και 2019 οι δαπάνες για τον στρατό αυξήθηκαν κατά 69% σύμφωνα με το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική της Γερμανίας. Ο γενικός τζίρος της αμυντικής βιομηχανίας δε από 1 δις Ευρώ το 2002 έφτασε το 2020 τα 11 δις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Odtü της Άγκυρας, η Τουρκία σήμερα εξάγει όπλα σε όλες τις ηπείρους και τα οποία τα προτιμούν οι τρίτες χώρες βασικά λόγω της φθηνότερης τιμής τους.
Αυτό ισχύει π.χ. και για τα τουρκικά drones σε σχέση με τα ισραηλινά εφόσον η Τουρκία έχει και τον κατάλληλο χώρο να τα δοκιμάζει. Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή την Λιβύη αναδεικνύουν την υπεροχή και ποιότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής Edam στην Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές αυτές εμπλοκές αποδεικνύονται έτσι και σαν διαφημιστικές καμπάνιες γι αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας. Πάντως τελευταία αυξάνουν οι φωνές στην Κεντρική Ευρώπη που βλέπουν την πορεία αυτή της Τουρκίας και της οικονομίας της να γίνεται κρίσιμη και συνάμα όλο και πιο επικίνδυνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS