Βήμα για την επανάληψη όλων των τουρκικών θέσεων και ισχυρισμών για το Κυπριακό, αλλά και για την «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη και τους «μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου», βρήκε και πάλι η Τουρκία στην υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που έγινε στον Νίγηρα.
Στις αποφάσεις της 47ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών περιλαμβάνονται δυο αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά χωρίς αντίλογο επαναλαμβάνουν την τουρκική επιχειρηματολογία και απαιτήσεις, καθώς όπως φαίνεται ακόμη και οι φιλικά διακείμενες προς την Ελλάδα και Κύπρο μουσουλμανικές χώρες δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τα κείμενα αυτά ή τουλάχιστον να συμπεριλάβουν και τις θέσεις της άλλης πλευράς.
Η προβολή των τούρκικων ισχυρισμών σε αυτό το σημαντικό διεθνές φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη 57 χώρες είναι μια αρνητική εξέλιξη.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ειδικά για την Κύπρο, η Ισλαμική Διάσκεψη συστήνει μια σειρά μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που πρακτικά φθάνουν λίγο πριν την πρόταση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ υιοθετείται πλήρως η τουρκική θέση για «πολιτική ισότητα».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης ζητά την αναγνώριση της «ταυτότητας» της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», την αναγνώριση των ψευδομουφτηδων, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για χρήση του όρου «τουρκικός» στους τίτλους των Συλλόγων της μειονότητας και εξουσιοδοτεί μάλιστα και τη Γενική Γραμματεία του ΟΙΔ να παρακολουθεί την κατάσταση και να έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα των «μουσουλμάνων της Ελλάδας, της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και του μουσουλμανικού πληθυσμού της Δωδεκάνησου».
Καθώς πλέον έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις της Ελλάδας με παραδοσιακά ισχυρούς «παίκτες» στον μουσουλμανικό κόσμο, απαιτείται τουλάχιστον να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για την κατάσταση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας και να απορριφθεί η εικόνα «απαρτχάιντ» που επιχειρεί να περάσει η τουρκική προπαγάνδα. Καθώς είναι σαφές ότι δεν γίνεται καμιά διάκριση εις βάρος των μελών της μειονότητας λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων της. αλλά απλώς η Ελλάδα δεν δέχεται την μετατροπή του θρησκευτικού χαρακτήρα της μειονότητας σε εθνικό με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι εθνικιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας . Και οι οποίες προφανώς δεν αφορούν τον σεβασμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μελών της μειονότητας.
ΠΗΓΗ: liberal.gr