Το παρασκήνιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και πως «με απόλυτα ήρεμο τόνο και με σειρά συλλογισμών» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έβαλε εναντίον της Τουρκίας και ανάγκασε τον τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου να αλλάξει τους σχεδιασμούς του και την ομιλία του προκειμένου να ανταπαντήσει, περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας.
«Ήταν απίστευτο. Απίστευτο. Γιατί δεν ήταν μια οργή. Ήταν ένα κείμενο, το οποίο αναγνώστηκε με ήρεμη φωνή, με απολύτως σαφή σειρά συλλογισμών. Η άλλη πλευρά τα έχασε τελείως. Δεν το περίμενε. Άφησε το κείμενο, άρχισε να απαντά απ' έξω…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι ο κοινός παρονομαστής στην περιοχή είναι η παράνομη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. Όπως είπε, από τη μια δημιουργεί τετελεσμένα και από την άλλη προσπαθεί να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της.
«Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές», πρόσθεσε και υπό αυτό το πρίσμα Ελλάδα και Κύπρος καλούν και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ως τη Σύνοδο έχουμε αρκετές ημέρες ακόμα για αρκετές επαφές προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα και η Σύνοδος να πάρει μια απόφαση που θα στέλνει ένα ουσιαστικό μήνυμα στην Τουρκία.
Νωρίτερα, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 27ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι οι αυξανόμενες και ολοένα πιο σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν επιτακτικό το σεβασμό, εμπράκτως και όχι μόνον στα λόγια, των αρχών του Οργανισμού από όλες τις χώρες-μέλη του.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις “παγωμένες διενέξεις”, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κύριος Δένδιας υπογράμμισε το ρόλο του ΟΑΣΕ, που συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της συμπεριληπτικής προσέγγισης και της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών.
Περαιτέρω, ο Υπουργός υποστήριξε τη σημασία προώθησης της συνεργασίας με εταίρους της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, όπως επίσης και με εταίρους της Ασίας.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον ΟΑΣΕ είχε το δικό της συμβολισμό για δύο σημαντικούς λόγους:
Πρώτον, είναι η δεύτερη φορά που ο Υπουργός Εξωτερικών παρεμβαίνει στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ σε ισάριθμα χρόνια. Έτσι υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει στους πολυμερείς οργανισμούς ασφαλείας, όπου η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προβάλει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Συγκρατείται επίσης η πρόσφατη σχετική αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών στην Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πριν από λίγες μέρες.
Επίσης συγκρατείται η γενικότερη προσπάθεια στήριξης της πολυμέρειας για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη της χώρας μας της πρωτοβουλίας για την πολυμέρεια που προωθεί η Γερμανία και η Γαλλία στα πλαίσια του ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: liberal.gr