Πως ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων συμπίπτει με μία κρίσιμη χρονική περίοδο για τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας
Σε περίπου 40 ημέρες το 2020 θα μας αποχαιρετίσει, αλλά μαζί του θα κουβαλά –πέραν πολλών άλλων- και το γεγονός πως υπήρξε ενδεχομένως το πιο «θερμό» έτος αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Η υπαιτιότητα φυσικά και βαραίνει την πλευρά της Άγκυρας, η οποία και έπραξε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι της ώστε να βαρύνει το ίδιο επιβαρυμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, ακολουθώντας μία σειρά από προκλήσεις στο χώρο τόσο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και του Έβρου.
Δεν υπήρξαν μάλιστα λίγες οι φορές, εντός του τρέχοντος έτους, που οι δύο χώρες φλέρταραν με την τέλεση θερμού επεισοδίου, με αφορμή κυρίως τις παράνομες NAVTEX που η Τουρκία ανακοίνωνε στην περιοχή του Καστελορίζου, με το Oruc Reis να ακολουθεί συχνά το δρομολόγιο εξερχόμενο του λιμανιού της Αττάλειας.
Όλες αυτές τις φορές, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν πανηγυρικώς στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας τα εθνικά και κυρίαρχα δικαιώματα μας κάθε στιγμή και κάθε δευτερόλεπτο.
Μπορεί λοιπόν –κακώς- προηγούμενες χρονιές η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων να μας πέρναγε λίγο έως πολύ αδιάφορη, φέτος όμως έχουμε έναν επιπλέον λόγο να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο βαθύτερο μήνυμα της συγκεκριμένης ημέρας, εκφράζοντας την βαθιά μας ευγνωμοσύνη και συμπαράσταση σε όλους εκείνους που επί καθημερινής βάσεως με την φυσική τους παρουσία υπεραμύνονται της εθνική μας κυριαρχίας σε κάθε γωνιά της χώρας.
Το δικό του μήνυμα με αφορμή την ημέρα, έστειλε μέσω Twitter και ο Υπουργός Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:
‘’Χρόνια Πολλά, στα άξια στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Υπερηφάνεια, Τιμή και Αναγνώριση, στους διαχρονικούς υπερασπιστές της Πατρίδας μας.’’
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε προ ολίγου το παρόν στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατία, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.