Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει σταθερή πολιτική και σταθερό λόγο - Αλλα λέει σε μια ομιλία του, άλλα στα υπουργικά συμβούλια και άλλα όταν συνομιλεί με ξένους ηγέτες, με αποτέλεσμα να κάνουν αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και οι υπουργοί
Προκλητική, επιθετική και αλλοπρόσαλλη παραμένει η τουρκική πολιτική. Οι Τούρκοι, κυρίως για να αποφύγουν τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή αναμένοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, με την προσδοκία ότι θα νικήσει ο Τραμπ, έκαναν ένα είδος… χαρτοπόλεμου και για δήθεν διάλογο με την Ελλάδα και για δήθεν αποκλιμάκωση της έντασης. Το μόνο που κατάφεραν το τελευταίο διάστημα ήταν να μειώσουν τη δύναμη του στόλου που προστατεύει το «Oruc Reis», όχι βεβαίως για να δείξουν καλή θέληση γειτονίας προς την Ελλάδα, αλλά για λόγους οικονομίας.
Τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική λίρα πήρε την κατιούσα. Ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε από την «πρωτοβουλία» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια προκειμένου, όπως είπε, να εξετάσουν τις προοπτικές για έναρξη των διερευνητικών επαφών (ωσάν να μη γνώριζε ότι για να αρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis») και το υπουργείο Αμυνας, υπό τον Χουλουσί Ακάρ, εξέδωσε NAVTEX. Οχι μόνο για συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis», αλλά και για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και… αντι- NAVTEX για ακύρωση προγραμματισμένων ελληνικών ασκήσεων. Ισως το τηλεφώνημα του Τσαβούσογλου προς τον Δένδια να μην είναι τόσο τυχαίο, επειδή έγινε αμέσως μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ήθελε να «μετρήσει» αντιδράσεις. Αφήστε που εξοργίστηκε όταν έμαθε ότι ο πλέον πιστός υπουργός του Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έρχεται μεν στην Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να δει ούτε τον Ερντογάν, ούτε τον ίδιο, παρά μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση ακραίας επιθετικότητας έναντι της χώρας μας, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Ακάρ, ανέβαζε τους τόνους και με περισπούδαστο ύφος αποφάνθηκε ότι «την Ελλάδα δεν τη συμφέρει να πολεμήσει με την Τουρκία». Πράξεις, κινήσεις και δηλώσεις ενός υπουργού (Ακάρ) άκρως αντίθετες με άλλου υπουργού (Τσαβούσογλου), ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει ξανά χθες στον Δένδια – σε ένα προσωπικό τηλεφώνημα με ευχές για ταχεία έξοδο από την προληπτική καραντίνα. Στα μετόπισθεν φαίνεται να έχει περάσει εσχάτως, λόγω και του κοροναϊού που τον έπληξε, ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχε αναλάβει να κρατά ανοιχτούς και τους διαύλους με την Αθήνα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί οι τούρκοι πολιτικοί είναι τόσο αλλοπρόσαλλοι;
Αλλοπρόσαλλες δηλώσεις
Στην πραγματικότητα αλλοπρόσαλλες δηλώσεις δεν κάνουν οι τούρκοι υπουργοί. Ποιος θα τολμήσει άλλωστε να κάνει δήλωση αντίθετη με αυτήν που πρεσβεύει ο Ερντογάν; Απλώς ο Ερντογάν είναι αυτός που δεν έχει σταθερή πολιτική και σταθερό λόγο. Αλλα λέει σε μια ομιλία του, άλλα στα υπουργικά συμβούλια και άλλα όταν συνομιλεί με ξένους ηγέτες. Οι υπουργοί του προσπαθούν να προσαρμοστούν στις δηλώσεις του «Σουλτάνου», παίρνοντας την πολιτική ευθύνη για τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις.
Ο Ακάρ έκανε τις δηλώσεις περί Ελλάδας στο κανάλι Ahaber, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ερντογάν, στο κανάλι όπου ο γαμπρός του Ερντογάν Αλμπαϊράκ μεσουρανούσε εξιστορώντας τα οικονομικά θαύματα του καθεστώτος Ερντογάν, ώσπου έγινε γνωστό πως έμπλεξε με ένα μοντέλο και καρατομήθηκε, τρώγοντας μάλιστα και ξύλο από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν. Ο βασικός πολέμιός του για την οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η Αγκυρα βρέθηκε στο τιμόνι της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ενώ ο Αλμπαϊράκ τις τελευταίες ημέρες έχει εξαφανιστεί. Ενα ξεκαθάρισμα λογαριασμών δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη στην αυλή του Ερντογάν.
Παλαιότερα και για πολλά χρόνια η κεντρική εξουσία στην Τουρκία προερχόταν από το λεγόμενο διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο. Ωσπου ήρθε ο Ερντογάν και αφαίρεσε όλη την εξουσία από τους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες (τους περισσότερους τους έκλεισε στη φυλακή) και την πήρε αυτός αλλά ήρθε λόγω των πολλαπλών στρατιωτικών αναμείξεων, η κατρακύλα της οικονομίας.
ΠΗΓΗ: in.gr