Πως ο χθεσινός –φονικός- σεισμός σε Σάμο και Σμύρνη μπορεί να αλλάξει τις σχέσεις των δύο χωρών;
Από τις αρχές του έτους, Ελλάδα και Τουρκία διανύουν μία περίοδο μεγάλης έντασης, με την ύπαρξη ενός θερμού επεισοδίου να «πλανάται» ως ενδεχόμενο με πολλές πιθανότητες, κυρίως εξαιτίας της υπέρμετρης τουρκικής προκλητικότητας.
Η Άγκυρα έχει επιδιώξει με κάθε ευκαιρία να οξύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, υιοθετώντας μία προκλητική συμπεριφορά και τακτική, είτε στα βόρεια σύνορα του Έβρου, είτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Απόδειξη του κακού κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι η διακοπή επικοινωνίας τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, όσο και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, μιας και οι διαφωνίες που εντός του 2020 έχουν προκύψει είναι κρίσιμες και καθοριστικές.
Τελικώς, οι γεωπολιτικές στρατηγικές και η οξεία διπλωματία αποδείχθηκε πως τοποθετήθηκαν στην άκρη έστω και για λίγο.
Αιτία, ή αφορμή, αποτέλεσε η τέλεση ενός ισχυρότατου σεισμού στην θαλάσσια περιοχή της Σάμου, ο οποίος όμως επηρέασε και την περιοχή της Σμύρνης. Αποτέλεσμα του φυσικού αυτού φαινομένου ήταν ο θάνατος δύο παιδιών στη χώρα μας και αυτομάτως η ύπαρξη 17 νεκρών στην Σμύρνη.
Μπροστά λοιπόν σε μία καταστροφή τέτοιου μεγέθους, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες έστω και για λίγο ετέθησαν στην άκρη.
Την πρωτοβουλία για «moratorium» την έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός λίγο μετά τον σεισμό αλλά και την αρχική καταγραφή των συνεπειών του, τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο εκφράζοντας του την σαφή του λύπη για τις τραγικές συνέπειες που είχε στην περιοχή της Σμύρνης ο εγκέλαδος.
Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε καλό, δείγμα του γεγονότος πως μπροστά σε σχετικά φαινόμενα, οι όποιες διαφορές μπαίνουν στην άκρη.
Από χθες μερίδα πολιτικών και διεθνών αναλυτών προσπαθούν να ερμηνεύσουν αν μπορεί ένα τέτοιο περιστατικό να αμβλύνει τις σαφείς διαφορές που διακρίνουν τις δύο χώρες.
Άλλωστε η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αφού το 1999, όταν Κωνσταντινούπολη και Αθήνα δέχθηκαν βαρύτατα πλήγματα λόγω ισχυρών σεισμικών δονήσεων, άλλαξαν την γεωστρατηγική τους ατζέντα, μπροστά στις διαθέσεις της φύσης.
Θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο και τώρα; Αυτό είναι μία απάντηση που μονάχα η τουρκική πλευρά δύναται να δώσει. Η όποια ένταση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι αποτέλεσμα κατ’ αποκλειστικότητα της δικής της επικίνδυνης και επιθετικής συμπεριφοράς.