Από τη πρώτη κιόλας στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διέκρινε πως η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι τεταμένη, αποφάσισε πως κύριο μέλημα της πρέπει να είναι η λήψη συμμαχιών.
STRATEGO | 24/02/20 - 14.24
Όπως έχουμε και κατά το παρελθόν αναλύσει, η Ελλάδα –καλώς ή κακώς- δε μπορεί να αποτελέσει –ακόμα- μία χώρα που θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις.
Πέρασε μία οικονομική ύφεση σχεδόν 10 ετών, με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί ιδιαίτερα, και να χάσει μέρος του κύρους της, της υστεροφημίας της αλλά και της διπλωματικής της ικανότητας.
Προς το παρόν, βρίσκεται στο σημείο εκείνο κατά το οποίο κάνει γιγαντιαίες προσπάθειες να πατήσει ξανά στα πόδια της και να αφήσει το κακό παρελθόν πίσω.
Παράλληλα όμως, καλείται να διαχειριστεί και έναν αντίπαλο που δείχνει τη διάθεση να πραγματοποιεί συχνά επίδειξη δύναμης.
Η Τουρκία ανέκαθεν διακρινόταν για τον οξύ της λόγο και την προκλητική της συμπεριφορά, όμως πλέον αποδεικνύεται με ευκολία το γεγονός πως θα επιδιώξει να εφαρμόσει στη πράξη όλα όσα ‘’υποσχόταν’’ τόσο καιρό.
Επομένως η Ελλάδα, θέλοντας να διαχειριστεί έναν αντίπαλο σε μία ‘’άνιση’’ μάχη, επιδιώκει να συνάψει συμμαχίες.
Αυτό το ρόλο διαδραματίζει πλέον επισήμως η Γαλλία.
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη – Μακρόν, σε συνδυασμό με τις έντονες διαφορές που διακρίνουν τις σχέσεις του Γάλλου Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογο του, έχουν φέρει το Παρίσι στη θέση του στηρίγματος προς την Ελλάδα.
Αυτή τη θέση επανέλαβε και η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας.
Μιλώντας στην εφημερίδα ‘’Το Βήμα’’, η Φλοράνς Παρλί τόνισε πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»