Ποια σημεία υπογραμμίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με την προκλητικότητα της Άγκυρας;
STRATEGO | 06/08/20
Τα πλάνα τους για την επόμενη ημέρα καταστρώνουν στο Μαξίμου σε σχέση με την διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, θέτοντας ορισμένους σαφείς και ξεκάθαρους στόχους.
Αυτό που τους πείθει πως πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα πως αρνείται να τηρήσει ένα είδος «ανακωχής».
Με το ξεκίνημα κιόλας της θητείας της, η κυβέρνηση έβαλε στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, έναν άκρως σαφή στόχο: το χτίσιμο δυνατών συμμαχιών αλλά και την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Οι δύο αυτοί στόχοι έχουν μεταξύ τους άμεση σύνδεση, μιας και αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει στο πλευρό της τα βαριά χαρτιά της Ευρωπαικής Ένωσης, έτσι ώστε να έχει το δικαίωμα να απευθύνεται σε αυτούς οποτεδήποτε προκύπτει μία κίνηση του Τούρκου Προέδρου που θίγει τα συμφέροντα τόσο της χώρας μας, όσο και συλλήβδην της Γηραιάς Ηπείρου.
Στην ίδια κατηγορία θα επιθυμούσε να μπουν και οι ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, αλλά επί του παρόντος, η στενή σχέση των Τραμπ – Πούτιν – Ερντογάν, καθιστά τον διάλογο με τις προαναφερθείσες χώρες ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά στο επίπεδο και στο ύφος που η Αθήνα απαιτεί και έχει ανάγκη.
Ήδη ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται με μία… βαλίτσα στο χέρι, «οργώνοντας» κάθε γωνία της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό το χτίσιμο εκείνων τον σχέσεων που θα μετατρέψουν την Άγκυρα σε εγκαταλελειμμένο μέλος.
Για τον λόγο αυτό και το πρόσφατο ταξίδι στο Κάιρο, όπου σκοπός είναι να «κλειστεί» μία συμφωνία τέτοια που να μπλοκάρει του Σύμφωνο Τουρκίας και Λιβύης.