Πως το Βερολίνο μπαίνει ανάμεσα στις ελληνοτουρκικές θέσεις
STRATEGO | 15/07/20
Να επιβεβαιώσει την πρόθεση της Γερμανίας να βρει μία λύση στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, ήρθε η είδηση πως προ ολίγων 24ωρων πραγματοποιήθηκε μυστική τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα , Γερμανία και Τουρκία.
Εντός της δεν συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη των τριών χωρών, αλλά πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.
Η συνάντηση έλαβε χώρα μερικές ώρες πριν το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης, ύστερα από πρόσκληση του Βερολίνου.
Επί της ουσίας επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η Γερμανία επιδιώκει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο λόγος που επιθυμεί να επέμβει είναι πολλαπλής σημασίας.
Επιφανειακά, εκμεταλλεύεται το γεγονός πως διαθέτει την εξάμηνη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να επιδιώκει να επιλύσει τυχόν διχόνοιες που να αφορούν μέλη με υποψήφια μέλη.
Συγχρόνως, διαχρονικά οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας χαρακτηρίζονται καλές και σταθερές. Για τον λόγο αυτό το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της Αθήνας για ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των προκλητικών της κινήσεων.
Παράλληλα βέβαια αντιλαμβάνεται πως η υπομονή της Ελλάδας εξαντλείται, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ισχυρές ζυμώσεις που θα περιορίσουν τον θυμό της.
Με βάση λοιπόν αυτούς τους δύο άξονες η Γερμανία θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να φέρει τις δύο χώρες περισσότερο κοντά, μετριάζοντας τις μεταξύ τους απαιτήσεις και συγκρούσεις.
Υποθετικά το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία θα κληθεί να βάλει «στοπ» στις προκλητικές της κινήσεις οι οποίες και προκαλούν τον θυμό της ελληνικής πλευράς.
Πάντως σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες αντιμετωπίζονται προς το παρόν με ιδιαιτέρως μεγάλη προσοχή και καθόλου βιασύνη.