StrategoStratego
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν : Το παρασκήνιο πίσω από το τηλεφώνημα των δύο ηγετών
ΑΡΘΡΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν : Το παρασκήνιο πίσω από το τηλεφώνημα των δύο ηγετών

Υπό νέες συνθήκες τοποθετούνται από σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Stratego | 27/06/20

Αποτέλεσε μία κίνηση που ουσιαστικά έσπασε τον πάγο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άλλωστε δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εδώ και ένα μεγάλο διάστημα οι δύο άνδρες είχαν διακόψει πλήρως το δίαυλο προσωπικής τους επικοινωνίας.

Η τελευταία τους κατ’ ιδίαν συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, δίχως όμως το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως καλό, ενώ η τελευταία τους τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο με αφορμή τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα το διάστημα εκείνο.

Έκτοτε, κυρίως λόγω των εξελίξεων, οι δύο ηγέτες είχαν διακόψει πλήρως κάθε μορφή επικοινωνίας τους, κάτι το οποίο όμως άλλαξε χθες.

Οφείλουμε να καταγράψουμε, πέραν όλων των άλλων, πως τα όσα συζήτησαν χθες διά τηλεφώνου, οι Μητσοτάκης και Ερντογάν ήταν ζητήματα επιφανειακού ενδιαφέροντος.

Πραγματοποιήθηκε μία γενικού τύπου συζήτηση περί του κορωνοιού και της πορείας που ακολουθεί σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ έγινε και μία συζήτηση σε σχέση με τα κράτη εκείνα για τα οποία η χώρα μας ανοίγει τα σύνορα της. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως καλό θα ήταν από εδώ και πέρα η επικοινωνία τους να γίνει περισσότερο τακτική.

Εν ολίγοις διακρίνεται πως το επόμενο διάστημα, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα μπουν υπό μία νέα βάση, τουλάχιστον πιο ήπια σε σχέση με αυτή των τελευταίων μηνών, όπου το κλίμα μύριζε… ‘’μπαρούτι’’.

Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό, πρέπει να καταγράψουμε πως μεσολάβησαν ορισμένες ιδιαιτέρως κρίσιμες εξελίξεις, κυρίως σε ότι αφορά την Τουρκία.

Οι κινήσεις που η Ελλάδα πραγματοποίησε στη διεθνή σκακιέρα και τα διπλωματικά χαρτιά που έβγαλε στην επιφάνεια, ανάγκασαν την Άγκυρα να κάνει ορισμένα βήματα προς τα πίσω.

Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική αιτία για την οποία η χώρα μας επένδυε τόσο πολύ στην ‘’διεθνοποίηση’’ της τουρκικής προκλητικότητας. Πλέον, αποδεικνύεται πως η τακτική της κυβέρνησης να εκθέσει διεθνώς την Άγκυρα, απέδωσε αποτελεσματικά.

  • Προηγούμενο άρθρο: Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση της Γαλλίας από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ Προηγούμενο
  • Επόμενο άρθρο: Υπερπτήσεις στο Αιγαίο : Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις συνεχόμενες παραβιάσεις; Επόμενο

Τα πιο δημοφιλή

  • Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από την σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας;
  • Κορωνοιός – Κόσμος : Μπορεί ο covid-19 να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο; - Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας & το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης
  • ‘’Τρόμο’’ προκαλεί στην Άγκυρα η αναβάθμιση της ελληνικής αεροπορίας!
  • Πως η συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ ‘’ανακατεύει’’ τη τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο;
  • Πόσο κοντά ή μακριά είναι η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και τι ρόλο έπαιξε το ταξίδι Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία;
© 2025 Stratego.com.gr
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις