Τι περιλαμβάνουν τα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη στρατηγική ενάντια στη Τουρκία & για ποιους λόγους δεν επιθυμεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών;
STRATEGO | 06/06/20
Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οποτεδήποτε σχολιάζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της σύγκρουσης της χώρας μας με την Τουρκία, παρά το γεγονός όμως πως στο Μαξίμου δεν δείχνουν ανάλογη διάθεση.
Η αιτία αυτής της μη επιθυμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία, έχει διττή αιτία.
Η πρώτη σχετίζεται με την εικόνα της χώρας μας στον διεθνή χώρο, και η δεύτερη με ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης.
Στο Μαξίμου θεωρούν πως σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είναι σαν να επισημοποιεί τον ‘’φόβο’’ που διακρίνει τη χώρα μας για την τουρκική απειλή. Θα περαστεί επομένως το μήνυμα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση μειονεκτική, με μία κυβέρνηση ‘’φοβική’’, που εντός του πανικού της ‘’τρέχει’’ να ζητήσει την γνώμη/βοήθεια των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Αυτό που μεταφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι πως σαφώς και οι αρχηγοί των κομμάτων του κοινοβουλίου οφείλουν να λαμβάνουν θεσμική ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις, και πως αυτό θα πραγματοποιείται είτε μέσω των συζητήσεων στην Βουλή, είτε μέσω προσωπικών συναντήσεων τους με τον Πρωθυπουργό.
Συγχρόνως, απαντώντας στο επιχείρημα πως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα αποδείξει πως υπάρχει εθνική ενότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως αυτή θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, και να μην απαιτείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να επιβεβαιωθεί.
Τέλος, απαντώντας στο ενδεχόμενο αυτό, δεν λείπουν και τα ‘’καρφιά’’ κατά του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς στη κυβέρνηση θεωρούν ιδιαιτέρως περίεργο το γεγονός πως ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, όταν για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM δεν υιοθέτησε ο ίδιος ουδέποτε αυτή την άποψη.