Σαν σήμερα πριν ακριβώς 101 χρόνια καταγράφεται μία από τις τραγικότερες στιγμές του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα
Πηγή : TomorrowNews.gr
Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία αλλά και χωρίς δικαίωση πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα πριν ακριβώς 101 χρόνια με ηθικό αυτουργό τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ήταν 19 Μαίου του 1919 όταν οι Νεότουρκοι έθεταν σε εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την οποία και είχαν ξεκινήσει από το 1914, έχοντας νωρίτερα αφανίσει από τα εδάφη τους και τους Αρμενίους.
Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην Αμάσεια του Πόντου, έπειτα από πολύωρες συζητήσεις ο Κεμάλ και οι συνεργάτες του λαμβάνουν την απόφαση να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο τέτοιο που να αποβλέπει στην δημιουργία ενός κινήματος που θα το διακρίνει ένας και μόνο σκοπός : η δημιουργία ενός τουρκικού εθνικού κράτους, το οποίο θα εξόντωνε κάθε είδος μειονότητας.
Στην περιοχή του Πόντου, ο Κεμάλ ορίζει υπεύθυνο τον εκκεντρικό Τοπάλ Οσμάν, στον οποίο και έδωσε λευκή επιταγή σε σχέση με τον χειρισμό του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή. Αυτή η ελευθερία κινήσεων αποτέλεσε ιδανική συνθήκη για τον αιμοσταγή Οσμάν που είχε το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει ότι είδος βίας επιθυμεί.
Το κλίμα τρομοκρατίας που επεβλήθη στον ελληνικό πληθυσμό είναι παροιμιώδες. Δολοφονίες, βιασμοί και χρήση υπέρτατης βίας είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε στη προσπάθεια του να εκριζώσει τους Έλληνες του Πόντου.
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του εγκλήματος, αρκεί να παρατηρήσει πως κατά τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες του Πόντου Έφταναν τους 700 χιλιάδες. Κατά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το 1923 το σύνολο τους φαίνεται μετά βίας να ξεπερνά τους 350 χιλιάδες, γεγονός που αποδεικνύει πως μέσα σε αυτό το διάστημα, ο τουρκικός στρατός στέρησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζώες.
Από τον Φεβρουάριο του 1994 η Ελληνική Βουλή ανακήρυξε την 19η Μαίου ως Ημέρα Μνήμης σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων.
Έκτοτε την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου έχουν αναγνωρίσει πληθώρα κρατών, με την Τουρκία φυσικά να αρνείται επιδεικτικά να αποδεχθεί τις πράξεις της, χαρακτηρίζοντας τις καταγεγραμμένες ανθρώπινες απώλειες ως συνέπεια μίας πολεμικής σύγκρουσης που η Ελλάδα ξεκίνησε.