StrategoStratego
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις
Ελληνοτουρκικά : Πόσο ευσταθεί η συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; - Τι επιδιώκει η Τουρκία & τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;
ΑΡΘΡΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ελληνοτουρκικά : Πόσο ευσταθεί η συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; - Τι επιδιώκει η Τουρκία & τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Σε σκληρό ‘’πόκερ’’ θα εξελιχθεί η συζήτηση των ΜΟΕ, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

STRATEGO | 05/05/20

Τεταμένο θα χαρακτήριζε κάποιος το κλίμα το οποίο επικρατεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το τελευταίο διάστημα, με τις δύο χώρες να συνεχίζουν τον ‘’χαρτοπόλεμο’’.

Όπως αναμενόταν, το πρόσφατο επεισόδιο με το ελικόπτερο που επέβαινε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να δίνει άμεσες απαντήσεις και να απαιτεί την μείωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Φυσικά η Τουρκία δεν άφησε… να πέσει το γάντι, με αποτέλεσμα ο Χακίμ Ακσόι, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών να δηλώνει πως δεν αντιλαμβάνεται τον θόρυβο, χαρακτηρίζοντας ‘’πτήσεις ρουτίνας’’ τη πορεία των F-16 πριν από μερικές ημέρες.

Αυτό που όμως προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως αναφερόμενος στο περιστατικό αυτό, δήλωσε πως ανάλογες ενέργειες θα αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Εν ολίγοις, η τουρκική πλευρά ομολογεί ευθαρσώς πως θα θέσει στις συζητήσεις των δύο πλευρών αίτημα, ώστε να παραβιάζονται τα ελληνικά εναέρια σύνορα οποτεδήποτε το επιθυμεί η τουρκική πλευρά, δίχως να έχει η Ελλάδα το δικαίωμα αναχαίτισης.

Φυσικά, κάτι τέτοιο σαφώς και δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά, καθώς αποτελεί παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Τουρκία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως το μέσο εκείνο το οποίο θα της τονώσει το πληγωμένο της αίσθημα.

Ήδη η είδηση της ‘’καταδίωξης’’ του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Αμύνης είναι πρώτη είδηση σε όλα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  • Προηγούμενο άρθρο: Για ποιο λόγο η Τουρκία βασίζεται σε ‘’fake news’’; Προηγούμενο
  • Επόμενο άρθρο: Πως θα απαντήσει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα; - Οι σκέψεις μετά την χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου του ΥΠΕΘΑ Επόμενο

Τα πιο δημοφιλή

  • Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από την σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας;
  • Κορωνοιός – Κόσμος : Μπορεί ο covid-19 να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο; - Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας & το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης
  • ‘’Τρόμο’’ προκαλεί στην Άγκυρα η αναβάθμιση της ελληνικής αεροπορίας!
  • Πως η συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ ‘’ανακατεύει’’ τη τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο;
  • Πόσο κοντά ή μακριά είναι η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και τι ρόλο έπαιξε το ταξίδι Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία;
© 2025 Stratego.com.gr
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις