‘’Ο συναγερμός στον Έβρο δεν λήγει, θα είμαστε εκεί και θα απαντούμε’’, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
STRATEGO | 03/05/20
Πολλοί θεώρησαν πλήρως λανθασμένα πως η εντολή της Τουρκίας για άτακτη υποχώρηση των μεταναστών και των προσφύγων από τον Έβρο αποτέλεσε και την αρχή του τέλους της τουρκικής προκλητικότητας.
Οι ίδιοι πιστεύουν πως από τη στιγμή που πράγματι ο Ερντογάν βρίσκεται σε τόσο δυσμενή θέση, κυρίως σε ότι αφορά την τουρκική οικονομία, η χώρα του έχει χάσει τη δυναμική της και δύσκολα θα μπορεί να σταθεί ως εμπόδιο μπροστά στην Ελλάδα.
Τέτοιου είδους αδράνειες και σκέψεις, δε φαίνεται πως ταιριάζουν στον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του τόνισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο, δίχως να επαναπαύονται.
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά που έλαβαν χώρα στην παραμεθόριο, τόνισε πως αποτελούν συμβάντα που η ελληνική πλευρά τα ανέμενε και τα αναμένει ακόμα, μιας και έχει γίνει σαφής πρόβλεψη αναφορικά με την ένταση στη περιοχή.
Παράλληλα δήλωσε πως αποτελεί υψίστης σημασίας η ‘’οχύρωση’’ του Έβρου, ειδικότερα σε σημεία τέτοια που η πρόσβαση έως τώρα ήταν εύκολη. Κατ’ ουσία, η ύπαρξη ενός ισχυρού φράχτη, ενός δηλαδή άμεσου εμποδίου εισόδου πάσης φύσεως ανεπιθύμητων παρουσιών, αποτελεί ιδιαιτέρως απαραίτητη.
‘’Περιμέναμε ότι η άλλη πλευρά θα συντηρήσει αυτή την ένταση, δεν ξέρω αν είναι ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο ή μεμονωμένες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν εκνευριστεί κιόλας γιατί αναγνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει το δικό τους στον Έβρο, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, να απαντούμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κρατούμε τον συναγερμό και να οχυρωνόμαστε. Μακάρι κάθε φορά που πυροβολεί κάποιος Τούρκος στον αέρα, όχι προς την κατεύθυνση των φρουρών των συνόρων, να είναι και κάποιο στέλεχος της "Frontex" εκεί για να καταγράφει αυτές τις συμπεριφορές’’, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Πάντως, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο πως όσο πιο ‘’λαβωμένη’’ είναι η Τουρκία, τόσο πιο επικίνδυνη θεωρείται, καθώς θα προσπαθήσει να βρει απαντήσεις που να ενισχύσουν ξανά την εικόνα της.