Τι θα συνέβαινε αν οι Ελλάδα αντιμετώπιζε παρόμοιες καταστάσεις μερικά χρόνια πριν;
STRATEGO | 20/03/20
Αναμφίβολα, η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, βρίσκονται σε ένα χρονολογικό σημείο ιδιαίτερο, το οποίο θα απασχολήσει τον ιστορικό του μέλλοντος.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η Ελλάδα ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δέχθηκε ανάλογη επίθεση στα σύνορα της, σε τόσο μαζικό βαθμό. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες φυλά ‘’Θερμοπύλες’’, με κάθε κόστος.
Ακριβώς την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί και την κρίση του κορωνοϊού. Ένα ζήτημα που ίδιος ο Πρωθυπουργός το χαρακτηρίζει ως ‘’πόλεμο’’. Δεν είναι ο μόνος που δίνει τέτοια χαρακτηριστικά στις ημέρες που διανύουμε.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν, τόνισε πως η Γαλλία ουδέποτε στο παρελθόν έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάστασης, αναγκαζόμενη να επιβάλει μέτρα πρωτόγνωρα σε καιρό ειρήνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άγκελα Μέρκαλ, η οποία ανέφερε πως η Γερμανία περνά τη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα.
Κατ’ ουσίαν η Ελλάδα δοκιμάζεται παράλληλα σε δύο μέτωπα. Αλλά αντέχει.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτός δεν είναι τυχαίος. Τα δύο αυτά περιστατικά και οι δύο αυτές ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις συνέπεσαν σε μία περίοδο που η Ελλάδα ανακάμπτει. Για πολλούς αυτό αποτελεί ‘’ατυχία’’.
Αν όμως το σκεφτούμε καλύτερη, θα ήταν πράγματι ‘’ατυχία’’ αν παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζαμε μερικά χρόνια πριν.
Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα είχε να αντικρούσει δύο τέτοιες απειλές, ούσα εντός μνημονιών;
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα είχε τους οικονομικούς πόρους που τώρα έχει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, ενώ παράλληλα δε θα είχε χτίσει το ήδη υπάρχον διπλωματικό της προφίλ.
Θα κατάφερνε ο εκάστοτε Έλληνας Πρωθυπουργός να καλέσει στην Ελλάδα τα τρία περισσότερο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαικής Ένωσης, ώστε να δουν από κοντά την τουρκική προκλητικότητα; Θα κατάφερνε να πείσει την Γερμανίδα Καγκελάριο να καταδικάσει ευθέως τον Τ. Ερντογάν; Θα μπορούσε μία κυβέρνηση από το 2010 έως και μερικά χρόνια πριν να πάει στο Eurogroup με τρεις ‘’απαιτήσεις’’ ελάφρυνσεις, και να κερδίσει και τις τρεις;
Το ότι λοιπόν αυτές οι κρίσεις συνέβησαν το 2020 και όχι μερικά χρόνια πριν, δεν είναι ατυχία, αλλά ευτύχημα.