Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί ξανά και η Ευρώπη καλείται να βρει απαντήσεις.
STRATEGO | 29/02/20 - 12.30
Το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε θέση ισχύος εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, δε χωρά αμφισβήτησης.
Η ίδια η Ευρωπαική Ένωση, όπως επίσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δώσει… χώρο στον Τούρκο Πρόεδρο ώστε να δρα ανενόχλητος.
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα όταν ο τουρκικός στρατός έδρασε προ μηνών ανενόχλητος στο Αφρίν της Συρίας, παίρνοντας ουσιαστικά μέρος στην εμφύλια διένεξη της Συρίας.
Τότε, η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ αρκέστηκαν σε ορισμένες απλές δηλώσεις εναντίον της τουρκικής πλευράς, κυρίως ώστε απλά να δείξουν πως τυπικά διαφωνούν.
Αυτού του είδους το περιθώριο φαίνεται πως πλέον έχει δώσει άλλο αέρα στον Ερντογάν, ο οποίος πλέον βρίσκει τη δυνατότητα να εκβιάζει ανοιχτά την Γηραιά Ήπειρο, αυτή τη φορά με όπλο στα χέρια του τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Κίνηση που προκάλεσε τον εκνευρισμό του, αποτέλεσε ο θάνατος 30 τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ‘’χρεώνει’’ τις αεροπορικές επιδρομές αυτές στις δυνάμεις του Άσαντ αλλά και στη Μόσχα.
Όμως, το γεγονός πως η Ευρώπη όπως και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα στη κίνηση αυτή, όπως επίσης και το γεγονός πως δεν προέβησαν σε κάποια οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα, προξένησε την έντονη αντίδραση του Τ. Ερντογάν που επέλεξε να χρησιμοποιήσει πως μέσο πίεσης τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που πλέον τους στέλνει σωρηδόν προς τα ελληνικά σύνορα.
Έτσι, από χθες το μεσημέρι ένας τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων περιμένει έξω από το τελωνείο στις Καστανιές με σκοπό να περάσει τα ελληνικά σύνορα.
Έως τώρα, η Ελλάδα στέκεται στο ύψος της, με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως ελληνικά σύνορα θα μείνουν κλειστά.
‘’Η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνες για όσα τραγικά συμβαίνουν στην Συρία, κι έτσι δε πρόκειται να δεχθεί τις συνέπειες’’, ήταν το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα η Ευρώπη; Πως θα επιλέξει να στηρίξει την Ελλάδα στην ‘’απειλεί’’ που δέχεται;
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ πάντως, ο Νίκος Δένδιας ήταν σχεδόν μόνος του όταν ζήτησε να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό κατά το κοινό ανακοινωθέν.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται η Ελλάδα, είναι το γεγονός πως ακόμα η γαλλική πλευρά χαρακτήρισε τη στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ως ‘’υπερβολική’’