Κλιμακώνεται η αγωνία σε Αθήνα και Άγκυρα για το μεθαυριανό εκλογικό αποτέλεσμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Ενδεχομένως σε ορισμένους να προκαλεί εντύπωση ο ακόλουθος συλλογισμός, αλλά οι επικείμενες Προεδρικές Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι με διαφορά οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών αναφορικά με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και κατανοητοί, οφείλουμε να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια, κέρδισε την Χίλαρι Κλίντον και ανακηρυσσόταν νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Την περίοδο εκείνοι οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας δεν βρίσκονταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί, ενώ δεν έλειπαν εντός Άγκυρας και τα σενάρια που ήθελαν την Ουάσινγκτον να εμπλέκεται στο αποτυχημένο εν τέλει πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Παρά το γεγονός όμως πως όλα έδειχναν πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα παρέμεναν στον πάγο, τελικώς όλα άλλαξαν όταν εντός του Λευκού Οίκου εισήχθη ο Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετώντας την επικοινωνία ανάμεσα στα δύο κράτη σε νέες βάσεις.
Βασικής σημασίας εξέλιξη αποτέλεσε και η ιδιαιτέρως φιλική σχέση που έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό διευκόλυνε την ύπαρξη μίας τετραετούς αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά το γεγονός πως ενίοτε η Άγκυρα επέλεγε να παίζει σε «διπλό ταμπλό», φλερτάροντας και με την Μόσχα.
Συμπερασματικά, εντός των τεσσάρων ετών της Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, η Τουρκία είχε έναν ιδιαιτέρως σημαντικό «σύμμαχο» στο πλευρό της, με αποτέλεσμα ειδικά στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου να δρα με μεγάλη άνεση και ασφάλεια, μη φοβούμενη πιθανές συνέπειες, αλλά και με τη σειρά της την Ελλάδα να γνωρίζει πως αντιμετωπίζοντας την Άγκυρα, ουσιαστικά κοιτάζει στο πλευρό της και την Ουάσινγκτον.
Επιστρέφοντας στο παρόν, ανάλογες συνθήκες δεν πρόκειται να διαιωνιστούν σε περίπτωση που οι κάλπες της 3ης Νοεμβρίου αναδείξουν νικητή τον Τζο Μπαίντεν. Συνολικά οι Δημοκρατικοί έχουν πολλάκις εκφράσει τις σαφείς τους αντιρρήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας επί Προεδρίας Τραμπ, ενώ μάλιστα ο υποψήφιος Πρόεδρος δεν έχει διστάσει κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης να εκφράσει την άποψη πως οι ΗΠΑ οφείλουν να στηρίξουν ανοιχτά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ώστε ο Ταγίπ Ερντογάν να αποτελέσει παρελθόν.
Συμπερασματικά λοιπόν, ουδείς υποστηρίζει πως μία εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα προκαλούσε τρανό ανακάτεμα της τράπουλας στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά σίγουρα θα μετρίαζε την άνεση των κινήσεων που διακρίνει σήμερα της Άγκυρα, επιτρέποντας στην Αθήνα να σκληρύνει τη στάση της και να διεκδικήσει περισσότερα στο διπλωματικό τερέν που θα στηθεί το επόμενο διάστημα.