Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε ειδική μνεία στα ελληνοτουρκικά, διαμηνύοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να λύσει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε μία σειρά ζητημάτων, από τα ελληνοτουρκικά έως τη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής.
Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να λύσει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ εξήγησε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν διαθέτει πλαίσιο παρέμβασης για διμερείς διαφορές.
Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τιμάει τις συμμαχίες του ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη στις προκλήσεις ασφάλειας.
«Δεν το κάνουμε για να πολεμήσουν (σ.σ. οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) μαζί μας αλλά για να αναπτύξουν θέσεις στα διεθνή fora ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πολεμήσουμε. Το θέμα δεν είναι ποιοι θα πολεμήσουν μαζί μας αλλά ποιοι θα στοιχηθούν μαζί μας ώστε να αποφύγουμε στρατιωτική εμπλοκή» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
«Όχι» στην αποστολή δυνάμεων στον Περσικό
Ειδική αναφορά έκανε και στην πιθανότητα αποστολής ελληνικής δύναμης στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών».
Και συμπλήρωσε: «Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι απασχολημένα στο πλαίσιο της δραστηριότητας τους στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως στην "επιτήρηση τουρκικών ερευνητικών τα οποία συνοδεύονται από φρεγάτες και επιχειρούν εδώ και εκεί».
Δύο στελέχη του Στρατού στο Μάλι
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη που δραστηριοποιείται στο Μάλι, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «μία περιοχή δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών με φονταμενταλιστικών κινημάτων».
Διευκρίνισε δε, ότι η ελληνική δύναμη απαρτίζεται από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, τα οποία θα συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή έως τον Μάιο του 2020.
Υπενθύμισε μάλιστα, ότι η αποστολή των ελληνικών αξιωματούχων είχε εγκριθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον περιορισμό της μη ανάπτυξης των Ελλήνων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
Τέλος, η κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στην πώληση της συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, διαβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει επιπτώσεις στην αμυντική κάλυψη της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ : sputniknews.gr