Η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ, χαρακτηρίζοντας κακόβουλες τις προσπάθειες προώθησης του εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας Huawei.
«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την πανδημία ως μέσο για να επενδύσουν σε νευραλγικής σημασίας βιομηχανία και υποδομές, με επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας μακροπρόθεσμα», δηλώνει στην εφημερίδα La Stampa ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κίνα και η Ρωσία θα προσπαθήσουν να κερδίσουν επιρροή στην Ιταλία με την αποστολή βοήθειας.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανταγωνιστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα συμφέροντά τους, θα προτάξουν τα συμφέροντά τους για να δημιουργήσουν διχόνοια στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη», λέει. «Η Huawei και το 5G είναι σημαντικά παραδείγματα αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας της Κίνας».
Οι δηλώσεις του Μαρκ Εσπερ ακολουθούν τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον διαθέτει πλήθος στοιχείων ότι η διασπορά του κορονοϊού ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο Ιολογίας στην πόλη Ουχάν.
Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία προσέφεραν την βοήθειά τους στην Ιταλία, με την αποστολή ιατρικών ομάδων, ιατρικού εξοπλισμού και προστατευτικού υλικού στην χώρα που επλήγη πρώτη και σκληρότερα στην Ευρώπη.
Η ρωσική βοήθεια, στην οποία περιλαμβάνεται αποστολή ιατρικού προσωπικού του ρωσικού στρατού, έφερε στο κέντρο της προσοχής την περιορισμένη βοήθεια που η Ιταλία έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντιμετωπίζουν την προσφορά βοήθειας ως γεωπολιτική ενέργεια.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις χώρες να μποϊκοτάρουν την κινεζική Huawei στην δημιουργία των δικτύων 5G και να εξετάζουν προσεκτικά τον εξοπλισμό που προέρχεται από την άλλη κινεζική εταιρεία του τομέα, την ZTE. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για κατασκοπεία των τηλεπικοινωνιών. Οι δύο κινεζικές εταιρείες αρνούνται ότι ο εξοπλισμός τους ενέχει κινδύνους ασφαλείας.
«Η εξάρτηση από Κινέζους προμηθευτές μπορεί να καταστήσει νευραλγικής σημασίας συστήματα ευάλωτα σε διακοπές, χειραγώγηση και κατασκοπεία. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας στην επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών», προειδοποίησε ο Εσπερ.
Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ / onalert.gr