Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ θα είναι το πρώτο πλοίο του Στόλου που θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα της επιχείρησης “Ειρήνη”, με στόχο την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση, όχι μόνο με την παρουσία της στις περιπολίες, αλλά και με την παραχώρηση λιμένα στην Κρήτη, όπου θα αποβιβάζονται μετανάστες που θα διασώζονται στη Μεσόγειο, αφού η ευρωπαϊκή αποστολή θα΄ χει και αυτό το ρόλο. Γι΄ αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση επισήμως δεν έχει πει τίποτα. Ποιο θα ΄ναι το λιμάνι ή τα λιμάνια που θα αποβιβάζονται οι μετανάστες και που θα φιλοξενούνται.
Κάποιοι είχαν υποθέσει ότι με την παραχώρηση των λιμανιών στην Κρήτη, η Ελλάδα θα είχε ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή αποστολή. Ωστόσο τώρα γίνεται γνωστό ότι θα δώσουμε και φρεγάτα. Κατά τ΄ άλλα ,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας προφανώς τη σημαντική βοήθεια μας ,αποφάσισε να μας δώσει μόλις 2 δις ως βοήθεια για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, όταν την ίδια στιγμή αποδεσμεύει 13 δις για την Πορτογαλία και 22 για την Πολωνία.
Οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να συζητήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών της ΕΕ για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και για τις επιπτώσεις της στις κοινές ευρωπαϊκές αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Η ΕΕ ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός τη δημιουργία μιας νέας αποστολής για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, που βαπτίστηκε Ειρήνη, αλλά οι λεπτομέρειές της μένουν να διασαφηνιστούν.
Το συμβούλιο των υπουργών Άμυνας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 11:00 (ώρα Ελλάδας). Το συμβούλιο των υπουργών Άμυνας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).
Συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχουν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και την κατάσταση στις φυλακές, όπου θεωρείται πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εντοπιστούν εστίες μόλυνσης.
Αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι η άκρως αμφιλεγόμενη αντίδραση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέκτησε εξαιρετικά ευρείες εξουσίες επ’ αόριστον.
Η Βουδαπέστη αντιδρά έντονα στις επικρίσεις εταίρων της στην ΕΕ για τα μέτρα που έλαβε. Ο Όρμπαν εξασφάλισε από το κοινοβούλιο πράσινο φως για να κυβερνά με διατάγματα, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, κάτι που η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού διατείνεται ότι ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η ουγγρική αντιπολίτευση καταγγέλλει.
Πηγή : militaire.gr