Με ποιο τρόπο η Μόσχα γκρέμισε μονομιάς τις ελπίδες όλων εκείνων όσων βασίζονταν πάνω της;
STRATEGO | 18/07/20
Σαφώς και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, θα έχετε ακούσει αρκετές φωνές –συζητώντας για το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας- να τοποθετούν εντός της εξίσωσης την περίπτωση της Ρωσίας και προσωπικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Οι κοινές θρησκευτικές αντιλήψεις, και η γενικότερη καλή σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία διαχρονικά, καθιστούσαν –τυπικά- την Μόσχα ανέκαθεν ως ένα «αποκούμπι» της ελληνικής πλευράς, ή ακόμα καλύτερα ως ένα μαξιλάρι ασφαλείας.
Μάλιστα, ακόμα η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε μπει στην διαδικασία να κάνει παρόμοιες σκέψεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του, επεδίωξε το χτίσιμο μίας εποικοδομητικής σχέσης με την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα και ως «εναλλακτική πηγή δανεισμού».
Φυσικά, κάθε σχετική ελπίδα βούτηξε στο κενό…
Επί του παρόντος, αν αναμέναμε μία ηχηρή απάντηση ενός άλλου κράτους, πέραν της Ελλάδας, αναφορικά με την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, αυτή ήταν η Ρωσία.
Όμως, όπως εκ των λεγομένων των αξιωματούχων της Μόσχας αποδείχθηκε πως κάτι τέτοιο αποτελούσε απλά «ευσεβείς πόθος».
Πέραν του γεγονότος πως η Μόσχα άργησε ιδιαίτερα να δώσει κάποια απάντηση, όταν εν τέλει το έπραξε, «τσαλάκωσε» έτη περαιτέρω την εικόνα της, δείχνοντας μία στάση πλήρως αδιάφορη, ή ακόμα και προσβλητική.
Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος και χαρακτήρισε ως «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας συγχρόνως πως κανένα άλλο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εμπλακεί.
Το περίφημο «κερασάκι στην τούρτα», έβαλε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος μάλλον θεώρησε ως αφορμή για… αστειότητες, την περίπτωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
‘’Το εισιτήριο για να επισκεφθεί κανείς το χώρο ήταν πολύ ακριβό για το προηγούμενο καθεστώς. Τώρα όμως οι τουρίστες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο, θα επισκέπτονται το μνημείο δωρεάν. Αυτό είναι κέρδος’’, ήταν το σχόλιο του.
Πλέον, αποδεικνύεται κυρίως εντός των ελληνικών συνόρων, πως όσοι βάσιζαν τις ελπίδες τους στην Μόσχα, σε περίπτωση σύγκρουσης μας με τον Άγκυρα, πιάστηκαν απλώς εντός μίας καλοστημένης ονειροπαγίδας.
Προφανώς επί του παρόντος, τόσο η Ρωσία, όσο και ο Πούτιν έχουν διαλέξει να τοποθετηθούν σε μία πλευρά της ιστορίας, που σίγουρα θα υπερ-αναλυθεί και θα υπερ-συζητηθεί τα επόμενα χρόνια ενδελεχώς.